© Patrick De Roo

Bar Paniek sluit seizoen af met driedaags eindfeest. “Dit was ons meest succesvolle jaar ooit”

Antwerpen -

Het seizoen 2022 van Bar Paniek zit er op. De zomerbar aan het Kattendijkdok, die wordt uitgebaat door kunstenaarscollectief Time Circus, trok vanaf begin april tot begin oktober duizenden bezoekers. Ze sloten af met een driedaags eindfeest, waar onder meer David Bovée kwam optreden. We gingen er zaterdagavond een kijkje nemen.

Maar eerst even terug naar 2012. Toen pakte Time Circus in het Bonapartedok naast het MAS uit met het Welvaertproject, een ecologisch verantwoord ponton met een cafétje. Later verhuisden ze naar een loods aan de Kattendijk-Oostkaai, waar in 2016 Bar Paniek het levenslicht zag. De zomerbar was, mede dankzij de prachtige locatie, meteen een doorslaand succes.

Sofie De Ryck van Bar Paniek. © Patrick De Roo

Ontploft

“Maar dit was ons beste seizoen ooit,” glundert medewerkster Sofie De Ryck (46). “We gingen begin april open. Toen was het nog erg koud en stond ik hier zowat moederziel alleen. Maar twee weken later werd het prachtig weer en is het echt ontploft. En dat is tot vandaag eigenlijk nooit gestopt. Ik denk dat ons succes ook deels te wijten is aan corona. Het was lastiger om naar het buitenland - waar het trouwens vaak té warm was - te reizen en dus kwamen ze maar naar hier.”

Normaal gezien zou Bar Paniek pas eind oktober de deuren sluiten. “Dan wordt het in de hangar echt te fris. Maar dit jaar moest dat eerder aangezien ze voor onze deur de kaai gaan heraanleggen.”

 © Patrick De Roo

Slijpschijf

De locatie is erg bijzonder met de fraai ingerichte hangar, heel veel planten en natuurlijk het uitzicht op het Kattendijkdok. “De zonsondergang is echt schitterend - als er tenminste geen cruiseschip voor ons deur ligt. Het is ook leuk dat hier alle mogelijke mensen over de vloer komen: buurtbewoners, studenten van Kunstkaai in de Cadixstraat, toeristen, … Tegelijk heb je nooit het gevoel dat het té druk is. Mensen kunnen hier altijd op hun gemak zitten.” Of toch bijna altijd: “In een ander deel van de hangar zijn verschillende kunstenaarsateliers gehuisvest. Als er dan plots iemand met een slijpschijf aan de slag gaat, dan is dat niet direct bevorderlijk voor de rust.”

 © Patrick De Roo

Biologisch

Over de menukaart: “We serveren geen eten, alleen snacks zoals croques, noten, kaas en olijven, allemaal biologisch.” Drinken is uiteraard wel voorzien. “Cola kan je hier niet krijgen want we werken vooral samen met lokale leveranciers zoals brouwerijen en iemand die zelf sapjes maakt. Plat water is trouwens gratis aangezien dat gewoon uit de kraan komt en men kan hier ook gewoon met een zelf meegenomen drankje komen zitten.”

Er wordt niet aan tafel geserveerd. “Dan zouden we meer personeel in dienst moeten nemen waardoor alles duurder wordt. Je moet dus aan de toog aanschuiven en liefst je lege glazen meenemen.”

Vaste klant en lid van Time Circus Jan Goukens. © Patrick De Roo

Schoonheid

Jan Goukens (49) uit de Atheneumbuurt is al sinds het begin een vaste klant van Bar Paniek. “Hier komen veel vrienden en dat zorgt natuurlijk voor een fijne sfeer. En de locatie is uniek. Ook het artistieke aspect spreekt me aan; hier staat een gevoel voor schoonheid centraal.” Hij is zelf actief bij Time Circus. “Maar ik ben geen kunstenaar hoor; ik hou me eerder bezig met zaken zoals elektriciteit.” En waar gaat hij de komende winter op café? “Daar moet ik nog eens goed over nadenken.”

Eva Van Lits en Evita Siard kwamen zaterdag voor het eerst naar Bar Paniek. © Patrick De Roo

Boedapest

Eva Van Lits (23) uit Edegem en Evita Siard (22) uit Mortsel kwamen zaterdag voor het eerst naar Bar Paniek afgezakt. “We hadden er toevallig op Facebook iets over gelezen. Erg jammer dat we dat uitgerekend op de slotdag deden want het is hier echt zalig. Het is hier supergezellig, met een leuke vibe en alleen maar lieve mensen. Qua sfeer en inrichting doet het ons een beetje aan de cafés in Boedapest denken. Hier hadden we de hele zomer kunnen doorbrengen.”

Ook het drankaanbod kan de vriendinnen bekoren: “Daarnet hadden we een speciale ice tea en nu een fruitsapje. Heel lekker en dat bijna alles lokaal wordt gemaakt komt is mooi meegenomen. We komen volgend jaar zeker terug.” (mibl)

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

Je vindt Bar Paniek op Facebook

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio