Het drietal van Strict op de atletiekbaan van de Merksemse Rodeloopstraat, de locatie van de districtposter. © Patrick De Roo

Antwerps merk Strict lanceert unieke posterreeks met felkleurige risoprint per district: “Liefde voor de stad uiten”

Liefde voor de Antwerpse districten. Dat is wat Kato van Hassel (24), Mathias Vertessen (30) en Nick Daelemans (29) ertoe aanzette om het merk Strict uit de grond te stampen. Een reeks van negen risoprints op allerlei locaties per district betekent het startschot voor hun lofzang aan Antwerpen.

Tess Jacobs

Strict is niet hun eerste rodeo. Nick en Mathias zijn de twee ‘apsjaars’ achter het Antwerpse merk KLEIR, vooral bekend om kledingstukken met typische Antwerpse uitspraken als ‘oewisdanameugelek’ en ‘kzentmuug’. Kato maakte op haar beurt enkele jaren geleden truien om haar liefde voor Merksem in de verf te zetten.

“Initieel wilden we de Merksemse truien een plek geven binnen KLEIR”, vertelt Kato, die de twee jongemannen leerde kennen in de jeugdbeweging. “Maar omdat het merk gefocust is op dialect, besloten we het over een andere boeg te gooien. We hadden alle drie zin om iets nieuws op te starten en hebben toen Strict uit de grond gestampt.”

Bij Strict staat de trots en de liefde voor Antwerpen en zijn negen districten centraal. Het trio vertaalt die passie naar verschillende creatieve projecten. Donderdag ging het merk online met een eerste collectie riso prints. “Riso is een digitale variant van zeefdruk. En wordt gekenmerkt door de felle kleuren en rustieke, korrelige afwerking”, licht Kato toe. “Door het gebruik van grote inktcassettes per kleur, krijg je een veel feller en kleurrijker resultaat dan bij een doorsnee printer.”

Felixarchief uitgespit

De eerste reeks risoprints zet per district een idyllische locatie in de kijker. “Daarvoor zijn we het Felixarchief ingedoken”, vertelt Mathias. “Die database aan beelden is gigantisch. Daar zijn we wel even zoet mee geweest om onze top negen zorgvuldig uit te zoeken. De posters die nu op onze site staan, zijn de beelden die het eerst in het oog sprongen. Maar er liggen er zeker nog genoeg op tafel voor een volgende selectie.”

De posters van de Oude Koornmarkt in Antwerpen tot de Scheepswerf in Hoboken zijn telkens voorzien van een kleine toelichting. De prints zijn in beperkte oplage te krijgen. Elke districtposter is te verkrijgen in vier kleuren: zwart, blauw, roze en groen. Per district worden er honderd prints gemaakt, waarvan 25 per kleur. “Zo blijft de poster toch een beetje uniek”, zegt Kato. “Want op is op.”

Het drietal heeft in elk geval nog veel ideeën voor de toekomst. “De posters zijn nog maar een begin”, verzekert Mathias. “Als je fan bent van Antwerpen en haar districten, moet je ons zeker blijven volgen.”

Oude Koornmarkt in Antwerpen. © Strict

Antwerpen

Vanuit de Oude Koornmarkt, een straat die loopt van de Grote Markt tot aan de Kammenstraat, kijk je recht uit op het bekendste monument van Antwerpen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Van het oorspronkelijke interieur is zo goed als niets bewaard maar in de straten genieten we nog steeds van de mooie architectuur.

Berchem

Cogels Osylei in Berchem. © Strict

De bekendste straat van de wijk Zurenborg is de Cogels-Osylei, in het Berchemse gedeelte, dat als geheel bekend staat voor zijn architectuur. Wanneer je hier rondloopt, word je ondergedompeld in de elegantie van de art nouveau. De Cogels-Osylei en haar zijstraten zijn de architecturale staalkaart van de belle époque in onze stad.

Gansrijden in Berendrecht-Zandvliet-Lillo. © Strict

Berendrecht-Zandvliet-Lillo

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo heeft zijn eigen traditie, het gansrijden. Wie de ganzenkop trekt, wordt tot koning van de vereniging gekroond. Ook andere dorpen ten noorden van de stad doen in de periode carnaval-halfvasten aan gansrijden.

Borgerhout

De peperbus in Borgerhout. © Strict

Wie door Borgerhout wandelt zal de Sint-Jan-Evangelistkerk, of ‘de peperbus’ passeren. Het is een imposante neoromaanse kerk in de stijl van een basiliek. Een beschermd monument dat een volledige herbestemming krijgt. Een herkenningspunt voor heel Borgerhout.

De luchthaven van Deurne. © Strict

Deurne

De Internationale Luchthaven Antwerpen bevindt zich op 5 kilometer van het stadscentrum van Antwerpen in het district Deurne. De luchthaven van Deurne werd een internationale plaats, voornamelijk gebruikt als zakenluchthaven. In 1928 start Sabena een luchtlijn tussen Deurne en Evere, een jaar later start de lijn Antwerpen - Hamburg.

Ekeren

De Ekerse putten. © Strict

De twee Ekerse Putten (ook Muisbroek) werden in de jaren twintig van de 20e eeuw uitgegraven in het kader van de aanleg van het rangeerstation Antwerpen-Noord. Nu geven de Ekerse Putten plaats voor ontspanning. Het is een gebied van ongeveer 55 ha, met verder speelweiden, ingericht als natuur- en recreatiegebied.

De scheepswerf in Hoboken. © Strict

Hoboken

Op de scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken, waar grote vaartuigen werden geboren. Gevaar voor vastlopen, of een botsing met de oever was niet denkbeeldig. Bij het aflopen van de schepen, zoals hier bij de tewaterlating van het schip Bastogne, hielden alle ingenieurs de adem in.

Merksem

De atletiekpiste van Merksem. © Strict

Op de Jos Nuyens-piste in Merksem warmen sportievelingen zich op. Thuisclub Olse was in menig opzicht pionier in Vlaanderen en bracht ontelbare kampioenen voort. Maar het plezier dat duizenden ook minder getalenteerde leden al zo lang lopend, springend of werpend beleven in Merksem, is altijd van even groot belang geweest.

Wielerbaan Wilrijk. © Strict

Wilrijk

14.000 plaatsen waren er. Hoewel ze doorheen de jaren niet allemaal even vlot gevuld werden, was de belangstelling groot voor de Grote Prijs Karel Verbist op de wielerbaan van Wilrijk. De renners zijn hier klaar voor de start van hun wedstrijd om collega Karel, die verongelukte op de piste, te eren.

Een poster kost 29,95 euro en is te verkrijgen via www.strictantwerp.be.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio