Een impressie van een van de gebouwen in de toekomstige woonwijk Zuidkwartier. © Verelst Projectontwikkeling/dmvA architecten

Estrix- en Witzandpand lopen door nieuwe woonwijk Zuidkwartier

Mechelen -

Estrix- en Witzandpad. Dat zijn de namen van twee wandelpaden in de nieuwe woonwijk Zuidkwartier die in Mechelen-Zuid verrijst.

Sven Van Haezendonck

De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de twee namen. Het gaat om wandelpaden in Zuidkwartier, een nieuwe woonwijk in de Ivo Cornelisstraat met 77 woongelegenheden. Omdat er voor de plek in het stadsarchief niet echt concrete en bruikbare historische gegevens te vinden waren, koos de stad onder andere voor het Estrixpad.

LEES OOK. Bouw autoluw Zuidkwartier gaat in voorjaar 2022 van start: “Meer dan bakstenen”

Dat brengt Franciscus Xaverius Esterix in herinnering. Hij was zo’n tweehonderd jaar geleden burgemeester van Mechelen. “We leefden toen in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, een periode die ik erg koester”, zegt bevoegd schepen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+).

Het Witzandpad verwijst naar voddenopkopers en verkopers van… witzand. Uit documentatie in de Verzameling Berlemont in het stadsarchief blijkt dat zij tot aan de Tweede Wereldoorlog hun barakken hadden langs de naburige spoorlijn. (svh)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio