Drama bij voetbalwedstrijd in Indonesië: minstens 125 doden nadat supporters veld bestormen

In Indonesië zijn zeker 125 mensen om het leven gekomen bij een stormloop na een voetbalwedstrijd. Supporters hadden na het laatste fluitsignaal het veld bestormd, waarna de politie traangas inzette. Het gaat om een van de zwaarste stadionrampen ooit.

boj, jvhBron: BELGA

De rellen vonden plaats in het Kanjuruhan-stadion in de stad Malang, in de provincie Oost-Java. Thuisploeg Arema Malang verloor de derby tegen Persebaya Surabaya met 2-3, waarna naar schatting 3.000 fans het veld bestormden. Een politiewoordvoerder spreekt van anarchie. “Supporters begonnen agenten aan te vallen en beschadigden auto’s.”

De politie vuurde als reactie op de veldbestorming en het geweld traangas af, in een poging om de relschoppers uiteen te drijven. Op beelden is inderdaad is een bijzonder grote hoeveel traangas te zien. Aanwezigen klommen daarop op de hekken om te kunnen ontsnappen aan het traangas, andere beelden tonen gewonde toeschouwers die zich door de menigte een weg proberen te banen. “De vluchtende fans probeerden allemaal één uitgang te bereiken”, aldus de politiewoerder. Ze stapelden zich op, mensen konden niet meer ademen.”

Nochtans waren er weinig fans van uitploeg Persebaya aanwezig bij de wedstrijd: door de felle rivaliteit tussen beide clubs mochten zij de wedstrijd niet bijwonen. Volgens de minister van Veiligheid waren er wel 4.000 toeschouwers meer aanwezig in het stadion dan de toegelaten 38.000.

LEES OOK. 125 doden in Indonesië, maar niet eens de zwaarste stadionramp ooit: ook hier werden voetbalmatchen tragedies

Minstens 125 doden

De meeste slachtoffers vielen door zuurstoftekort in de menigte op het veld, aldus een lokale politiechef. Aanvankelijk was er sprake van zeker 174 doden. Die cijfers kwamen van lokale autoriteiten, maar intussen is het dodental bijgesteld naar beneden; er is nu sprake van zeker 125 mensen die het leven lieten. Zo’n 180 anderen raakten gewond.

Het Indonesische voetbal heeft een lange geschiedenis van geweld en hooliganisme. Alle wedstrijden in de Indonesische voetbalcompetitie zijn alvast voor de komende week opgeschort, Arema Malang mag ook geen thuiswedstrijden meer organiseren voor de rest van het seizoen. De Indonesische voetbalbond PSSI start een onderzoek naar het incident. Ook de Indonesische president Joko Widodo heeft intussen een onderzoek gevraagd. “Ik betreur deze tragedie, en hoop dat ze de laatste is.”

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER