Team Re-Love tussen de rekken, met tweede van rechts bedenkster Inneke Broeckx. Kobe en Laura (met zwarte truien links) worden de vaste gezichten in Malle. © kma

Re-Love is tweedehandswinkel met sociale inslag waar iédereen winkeliertje kan spelen dankzij stapelrek-verhuurconcept

Westmalle -

Onder de kerktoren van Westmalle in de vroegere Spar-supermarkt opende zaterdag Re-Love, een sociale tweedehandswinkel waar iedereen een rek kan huren om spulletjes te verkopen. Inneke Broeckx haalde het concept uit Denemarken en opende in 2019 al haar eerste Re-Love in Geel. De formule is zo leuk dat er zonder veel publiciteit op de openingsdag al volop gesnuisterd en gekocht werd.

Kristin Matthyssen

Malle heeft al een kringwinkel, maar het concept van Re-Love is toch nog helemaal anders. Klanten huren een groot houten stapelrek aan 16,5 euro per week en 66 euro voor een maand. Ze zijn volledig vrij waarmee ze dat vullen en welke kostprijs ze vragen. Bezoekers kiezen uit de rekken wat hen bevalt en betalen gewoon aan de kassa. Dat kan zowel cash als elektronisch. De verkopers krijgen hun opbrengst eens per maand doorgestort.

Er is een ruim aanbod aan kwalitatieve tweedehandskleding. © kma

Inneke Broeckx komt uit de sociale sector en haalde de mosterd in Denemarken, waar ze zelf tijdens reizen geregeld binnenspringt bij Guld og Rod, een kleine keten met rekverhuur. Re-Love is ook een ontmoetingsplek, waar de koffie en thee altijd gratis klaarstaat en een speelhoekje voor de kinderen is. Wie zijn gading niet gevonden heeft, stapt gegarandeerd met een goeie babbel buiten, want een luisterend oor vind je er sowieso. Het sociale aspect vindt Inneke minstens zo belangrijk als de verkoop.

Zelf stapten we niet alleen met een goeie babbel maar ook met een zeer voldaan gevoel buiten, want een mens leeft altijd wat op van de idee dat hij een koopje gescoord heeft. In ons geval: een vrolijke kleurrijke strepentrui voor 7 euro, een dikke winterjas voor het 3-jarig petekind voor 4 euro en een meerseizoenenjas met uithaalbare fleecevest voor de dochter voor 55 euro. Die laatste is van een hip merk, nagelnieuw en kost normaal in de winkel minstens 100 euro. “Dit is van een winkelierster die stopt en alles aan de inkoopprijs wegdoet”, legt Inneke uit. “We hebben een hele hoop van dat merk binnen”, klinkt het. “Het aantal handelaars en webshops dat hier winkelrekken huurt is beperkt. Meestal zijn het mensen die zelf spullen op overschot hebben. Het is een leuke manier voor shopaholics om op te ruimen. We hebben veel tweedehandskleding, maar ook handgemaakte spulletjes, speelgoed, juweeltjes, verzamelaarsmateriaal, rugzakken: zolang het netjes is en in het rek past, is het toegelaten. Van elektronische apparaten verwachten we wel dat ze effectief werken. De mensen huren minimaal voor een week en mogen verlengen.”

Van vijftig naar honderd rekken

Voor veel Mallenaren is het waarschijnlijk geruststellend dat de vroegere supermarkt naast de kerk niet afgebroken wordt voor appartementen maar nu tot een origineel sociaal winkelconcept wordt omgetoverd. “We wonen hier ook zelf boven de winkel”, zegt Inneke, die op maandag in Westmalle werkt maar de overige dagen in Re-Love Geel blijft. Laura en Kobe worden vast ingezet in Re-Love Malle. Melissa (administratie) en Michelle van het team Geel hielpen bij de opening een handje.

“Nu hebben we vijftig winkelrekken in Malle, maar het is de bedoeling naar honderd te groeien”, zegt Inneke. “In Geel ging dat heel snel, daar zitten we nu zelfs al met wachtlijsten voor wie een rek wil huren.”

Re-Love Malle in de Kasteellaan 28 is alle dagen van 10u tot 17.30u open, alleen op donderdag en zondag blijft de deur dicht. Wie interesse heeft in de huur van een rek kan bellen naar 0472-91.60.37. Re-Love Malle op Facebook.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio