Hert districtscollege legt bloemen neer. © Marc Wouters

Ekeren herdenkt bevrijding op 4 oktober 1944, dieven gaan aan de haal met 5 van de 6 bloemenkransen

Ekeren -

“De bevrijding van Ekeren op 4 oktober 1944 is maar een voetnoot in de geschiedenis. Maar het was een van de vele noodzakelijke stappen in de bevrijding van de Schelde.” Districtsburgemeester en historicus Koen Palinckx (N-VA) bracht zaterdag hulde aan onze bevrijders naast het monument op het Canadezenplein.

De Clan Hay Pipeband luistert de plechtigheid op. © mawo

In zijn toespraak verwees de burgemeester naar de gebeurtenissen op 4 oktober 1944. “Ekeren werd bevrijd door manschappen van de vierde Canadese brigade behorend tot de tweede Canadese divisie. De eerste soldaten die via Luchtbal Ekeren binnentrokken behoorden tot het Essex Scottish Regiment of Canada. Die dag viel één slachtoffer, de 25-jarige luitenant Archibald Burnham. Hij ligt begraven op Schoonselhof, samen met 22 andere soldaten van het regiment die in onze streek sneuvelden.”

De genodigden leggen bloemen neer. © mawo

 © mawo

 © mawo

 © mawo

 © mawo

“Toen we hier een jaar geleden stonden, konden we amper vermoeden dat de herdenking vandaag in de schaduw van een nieuwe oorlog in Europa zou staan”, zei Palinckx. op 2.500 km van dit moment bulderen de kanonnen. In het oosten van Oekraïne wordt zware slag geleverd en dat brengt de herinneringen aan de gebeurtenissen van september 1944 weer pijnlijk nabij.“

Gaston Hoeykens blaast Te Veld en de Last Post. © mawo

Palinckx vroeg aandacht voor Auguste de Bie. “Hij was soldaat kanonnier bij de brigade Peron en vrijdag bereikte ons het bericht dat hij overleden is. Auguste was een van de allerlaatste oorlogsveteranen van deze Belgische eenheid die zij aan zij vocht met de geallieerden.” De districtsburgemeester riep op om de bevrijders te blijven herdenken met veel respect, nederigheid en dank. De plechtigheid aan het monument, een Houwitzer 25 Pouder, werd onder meer bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Canadese ambassade en opgeluisterd door de Clan Hay Pipeband. Gaston Hoeykens blies Te Veld en de Last Post.

Zes bloemen sieren Houwitzer 25 Pouder. Twee uur later zijn 5 van de 6 bloemstukken verdwene © mawo

 © rr

Amper twee uur nadat bloemenkransen aan het monument waren neergelegd, stelde Koen Palinckx vast dat vijf van de zes bloemstukken waren verdwenen. “Het is een schande, onterend en weinig respectvol tegenover de geallieerden die ons bevrijdden.” De politie stelde een pv op.  (mawo)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio