Halle Luja: nieuwe dorpszaal met origineelste naam van Vlaanderen is een feit

Halle-Zoersel -

De nieuwe dorpszaal van Halle-Zoersel is nu plechtig geopend. Hét moment om de naam bekend te maken, en dat was een prettige verrassing. Halle Luja, op voorzet van inwoonster Mieke Debaene, luidt de originele keuze. De zaal zag er aangekleed met rode en zwarte gordijnen, hier en daar een plantenbak en rode accenten ook al gezelliger uit dan op de openwervendag in mei.

Kristin Matthyssen

Waar is de babyborrel van onze Lowie? In zaal Halle Luja. Waar speelt het toneel? In Halle Luja. Kom jij ook naar de koffietafel van moemoe in Halle Luja? Wat voor de buitenstaander altijd wat gek zal blijven, zal voor de Hallenaar vertrouwd klinken. De gemeente Zoersel deed een oproep voor suggesties voor een naam. Na 122 inzendingen en het opmaken van een shortlist volgde een publieke stemronde.

De zaal ziet er met de gordijnen en aankleding ondanks het grijs beton toch gezellig uit. ©  kma

Mieke Debaene uit Halle had het voorstel bedacht. Ze kon zaterdag zelf niet bij de opening zijn maar liet via schepen Katrien Schryvers (CD&V) nog eens voorlezen waarom ze die naam zo geschikt vond:

De nieuwe dorpszaal ligt naast de pastorie, die ook gerestaureerd werd. ©  kma

Halle Luja is een uitroep van vreugde, een lofzang, een jubelkreet, een teken van blijdschap, en past perfect voor een nieuwe zaal tegen de pastorie, en in de pastorietuin. Mieke hoopt dat ooit de prachtige Hallelujah van Händel of Hallelujah van Leonard Cohen ooit in de zaal zal weerklinken, die laatste wie weet als openingsdans bij een trouwfeest.

Schepen Schryvers op het mobiele podium. ©  kma

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) schetste nog eens hoe elke gemeenschap een zaal nodig heeft. De vroegere parochiezaal Sint-Maarten, in 1966 gebouwd en sinds 2010 in handen van de gemeente, is niet meer up to date en wordt afgebroken voor een woningbouwproject. De nieuwe zaal maakt gebruik van de meest innovatieve energietechnieken, heeft geen fossiele brandstoffen nodig en heeft geen gasaansluiting. Het is de bedoeling dat ze langer dan 55 jaar meegaat.

Veel lachende gezichten bij de onthulling van de naam. ©  kma

Schepen voor cultuur Roel Van Elsacker (CD&V) bracht in herinnering hoe de keuze voor een zaal in de pastorietuin het dorp aanvankelijk verdeelde. Er was veel protest. “Het was een lang traject met verschillende bijsturingen, maar iedereen lijkt nu wel tevreden met de uitvoering. Deze dorpszaal wordt een verbindend ankerpunt in het dorp van Halle om te lachen, dansen, feesten en genieten.”

De bar. ©  kma

Wat zaterdag net als bij de openwervendag weer opviel waren de beide grote raampartijen, waardoor je echt het gevoel hebt in de tuin te staan. Nu is het er nog zand en slijk, maar wanneer er weer gras groeit zal dat een natuurgevoel geven.

Gerarda en Roger, geen koppel maar verre geburen, bij de opening. ©  kma

Overbuur Gerarda Janssens (78) vindt het wel wat spijtig ‘van den hof’. “Maar als die weer groen ziet zal het prachtig zijn. Ik ga hier vooral met Okra en Samana komen om te eten”, zegt ze. Roger Van Overloop (75) stond aanvankelijk ook sceptisch, zegt hij. “Maar ik moet toegeven dat het mooi geworden is. De pastorij is ook mooi gerestaureerd.”

Jan Pauwels (75) heeft de keuken al geïnspecteerd en is tevreden. “Wij gaan hier binnenkort al ons jaarfeest geven met de KWB van Sint-Antonius. De parochiezaal van Sint-Antonius is al lang dicht en wordt binnenkort gesloopt. We hadden zaal Sint-Maarten vastgelegd maar die sluit nu.”

De tuin moet nog aangelegd worden. Vanuit de zaal zie je recht op de kerk. ©  kma

De Halse toneelkring Willen Is Kunnen zorgde ’s namiddags bij de publieksopening al voor sketches. In zaal Halle Luja zullen zij ook voorstellingen kunnen spelen. De zaal kostte alles samen meer dan twee miljoen euro, maar er werden verschillende subsidies verkregen.

Halle Luja reserveren of meer weten: www.zoersel.be/halleluja.

Aangeboden door onze partners