Dit is het nieuwe fabeldier voor de Lierse Ommegang: kop van een ooi, lijf van een paling en vleugels van een duif

Lier -

De vzw Gezellen van ’t Groot Volk heeft zaterdagavond het nieuwe fabeldier voor de Lierse Ommegang voorgesteld. De creatie kreeg de naam Lierelei en bestaat uit vijf aparte delen.

Chris Van Rompaey

LEES OOK. Ommegang of niet: weervoorspelling KMI geeft zondagochtend de doorslag

Het nieuwe fabeldier is gecomponeerd op drie socio-economische elementen uit de Lierse geschiedenis: het privilege van de veemarkt of schapen, de Lierse palingvisserij en de wereldvermaarde duivenmarkt. Vandaar de kop van een ooi, het lijf van een paling en de vleugels van een duif.

Joris Janssens en Marie Couwenberg. © Chris Van Rompaey

De Lierelei werd gemaakt door theatercompagnie De Machienerie uit Antwerpen. “We kregen de opdracht in 2019, maar door corona werd alles uitgesteld. Uiteindelijk zijn we er in maart van dit jaar aan beginnen bouwen. Geregeld deden we een beroep op specialisten: de vleugels bijvoorbeeld werden door een beeldhouwer gemaakt”, vertellen Joris Janssens en Marie Couwenberg.

“We kozen voor een houten geraamte. De schubben van de paling hebben we uit zeer dunne koperen platen geknipt. De kop bestaat uit metaal, leer en wol. We kozen voor vijf aparte delen: enerzijds omwille van het gewicht, anderzijds is het fabeldier zo veel dynamischer. De vijf delen worden in totaal door twaalf pijnders gedragen. Zij kunnen de bek, de oren en de vleugels laten bewegen.”

Het volledige verhaal van de Lierelei en hoe het precies werd gemaakt, lees je in Het ontstaan van de Lierelei, een boek geschreven door Lou Geluyckens en met afbeeldingen van Elke Cuypers, D’Auwe, Emma Vingerhoets en Cato Duys. Het boek kost 25 euro en is tijdens de Ommegang naast het stadhuis te koop.

 © JoDW

De Lierelei maakt nu deel uit van de Lierse historische Reuzentrein, waar onder meer ook Goliath, de Reuzin en de Kamenierster deel van uitmaken. Die drie reuzen kregen de voorbije weken nieuwe kleren aangemeten, ontworpen door Dries Van Noten.

Het nieuwe fabeldier is morgen, zondag 2 oktober, voor het eerst te zien tijdens de Lierse Ommegang, tenminste als het weer dat toelaat. De beslissing of de Ommegang al dan niet doorgaat, wordt zondagmorgen om 9u genomen. (cvr)

De Lierelei heeft de kop van een ooi en verwijst naar de bijnaam van de Lierenaars, namelijk schapenkoppen. ©  JoDW

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio