De Beerzelse schrijver Gaston Van Camp maakte furore met jeugdboeken. Later maakte hij reisverhalen, reisromans en historische thrillers.  © rr

Bekende Beerzelse schrijver Gaston Van Camp (83) overleden: “We herinneren hem als een zachte man”

Beerzel -

De bekende jeugdschrijver Gaston Van Camp uit Beerzel (Putte) is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij maakte aanvankelijk furore met zijn kortverhalen voor jongeren en zijn jeugdboeken. Daarin sneed hij soms gedurfde thema’s aan. Als gepassioneerd reiziger en kenner van de Europese geschiedenis schreef hij in zijn latere jaren nog reisverhalen, reisromans en historische thrillers.

kvro, svh

Als jonge twintiger werd Gaston Van Camp leraar Nederlands en geschiedenis aan het Bim in Mechelen (nu BimSem). Hij gaf er les tot halfweg de jaren negentig. Hij begon ook al jong te schrijven. Aanvankelijk waren dat kortverhalen en jeugdboeken. In de jaren zeventig maakte hij ophef met Ik ben Harry van de achterbuurt, waarin een masturbatiescene voorkomt. Revolutionair voor die tijd. Het plaatste hem als schrijver alleszins in het progressieve kamp.

Toeval of niet, de interesse in wat hij nog zoal te schrijven had, groeide. Zijn werk behoorde zelfs een tijdlang tot de verplichte jeugdliteratuur. Naast taal had Van Camp ook een uitgebreide kennis over de Europese geschiedenis. “Hij reisde veel en zocht dan op voorhand al alles op over de streken die hij zou bezoeken. Wat hij daarvan opstak, nam hij als leraar mee in zijn lessen”, klinkt het bij zijn familie. “In een latere fase verwerkte hij zijn ervaringen en kennis ook nog in zijn reisromans, reisverhalen en historische thrillers.”

Cultureel en sportief

De gelauwerde schrijver publiceerde zijn laatste roman in 2005. Tot enkele jaren geleden bleef hij wel schrijven voor zichzelf, zonder nog iets te publiceren. Beerzel bleef zijn vaste uitvalsbasis. Hij kocht daar een woning naast die van zijn ouders en week nooit meer uit. In 2015 won hij de eerste editie van de Putse Pen, een prijs voor verdienstelijke Putse auteurs. Naast zijn culturele interesses, was hij ook sportief, met een voorkeur voor tennis en golf.

Van Camp was al enige tijd ziek. Zijn overlijden ging sneller dan verwacht, maar komt voor de familie dus niet helemaal onverwachts. De uitvaartplechtigheid vindt op woensdag 5 oktober plaats bij uitvaartcentrum Verwilt in Putte. Vrienden, familie en kennissen zijn er welkom om 11u. De assen van Gaston Van Camp wordt nadien in intieme kring verspreid. “We herinneren hem als een zeer zachte man”, klinkt het nog. (kvro, svh)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio