Kathleen Weuts van Lou’k up in Herentals en uitvaartplanner en -begeleider Katrien Van den Auwelant van Glowish. © Bert De Deken

Katrien verloor dit jaar haar zus en start Glowish: persoonlijke afscheidsvieringen en herdenkingen op maat

Zandhoven -

Ze had altijd gevoeld dat er nog eens iets anders op haar pad zou komen. Maar dat ze uitvaartonderneemster zou worden, had Katrien Van den Auwelant (39) uit Zandhoven een jaar geleden nooit kunnen denken. Het was pas dit voorjaar, na het overlijden van haar oudere zus Griet (42), dat ze voelde hoe waardevol en troostend een persoonlijk afscheid voor familie en vrienden wel is. Haar kleine uitvaartonderneming levert enkel maatwerk en luistert naar de naam Glowish, een knipoog naar Griet. Ze gaat samenwerken met Kathleen Weuts (40) van het Lou’k up huis in Herentals, rouwcoach en pionier op het vlak van persoonlijke uitvaarten voor kinderen.

Kristin Matthyssen

Eind maart overleed in Dubai Griet Van den Auwelant (42). Ze was een bekend keramiekartieste. Griet hoorde pas eind 2021 dat ze ernstig ziek was. Ze wou geen prognose, ze wou alleen maar positief zijn. “Tot het einde is ze erin blijven geloven. Zo was ons Griet. I’ll be fine. Ik ben een roze lotusbloem, die komen ook uit de modder. Ik ga dat ook doen, en daarna shinen als nooit tevoren. Alles was een feest voor haar. Roze was haar kleur. As long as there is pink, there is happiness, zei ze. Ze leefde heel bewust en was gelukkig. Als je een wereld creëert vol geluk, kan er nooit iets slechts of negatiefs binnenkomen, meende ze. Wij moesten meegaan in haar vibe. Ze wou alleen maar gaan voor dat sprankeltje hoop”, vertelde Katrien daarover.

Omdat Griet met haar man Wim en twee tienerkinderen al jarenlang in Dubai woonde, was het geen uitvaart in de klassieke zin van het woord. Maar de familie organiseerde op 9 april wel het herinneringsmoment ‘Voor de lach van ons Griet’ in Werf 44 in Schilde, helemaal in de ‘spirit’ van Griet.

Griet was een gevierd keramiste in Dubai. © rr

“Mijn ouders hadden op dat moment de kracht niet, en ook voor ons was het moeilijk, terwijl we zo veel nood hadden aan iets heel persoonlijks voor ons Griet. We zijn dan in contact gekomen met Kathleen, die zelf in 2015 haar zoontje Lou op de leeftijd van elf maanden verloor in een verkeersongeval. Ook Lou was een heel vrolijk kindje. Vanuit haar eigen rouwervaring heeft zij in Herentals het Lou’k up huis voor rouw- en verliescoaching opgestart. Kathleen heeft ons mee begeleid. Ze is de dienst voorgegaan en heeft de teksten voorbereid en gelezen.”

Lotusbloemen

Zelf hielp Katrien bij de inkleding en nam ze het organisatorische op zich. “Het zoeken van de juiste livemuziek, een kleine expositie met Griet haar beeldjes, lotusbloemen, veel roze, en nadien nog een receptie in vernissagestijl: dat herinneringsmoment blijft een heel troostende ervaring, waar we dankzij de juiste fotografie nog graag naar teruggrijpen. Mijn moemoe van 96 was verbaasd dat een uitvaart zo mooi kan zijn. Ik merkte dat ik die praktische uitwerking heel graag deed. Het draaide allemaal rond ons Griet. We haalden er kracht en energie uit om verder te gaan.”

Katrien had nooit gedacht dat ze door het overlijden van haar zus een nieuwe roeping zou vinden. “Ik heb altijd geweten dat er nog eens iets mijn pad ging kruisen. Maar uitvaartplanner, nee, dat had ik niet kunnen bedenken. Met Glowish start ik mijn eigen kleine uitvaartonderneming voor heel persoonlijke uitvaarten of herdenkingsmomenten op maat, met meer aandacht voor de nabestaanden. Het zoeken van de juiste locatie, de beste teksten, speciale dingen die de overledene echt typeerden, van a tot z. Ik blijf ook nog wel twee dagen per week lesgeven.”

Kathleen van Lou’k up in Herentals en Katrien van Glowish uit Zandhoven. Beide vrouwen bundelen hun krachten vanuit hun eigen rouwervaringen. © Bert De Deken

Katrien en Kathleen bleven elkaar na het herdenkingsmoment voor Griet zien. “Kathleen is pionier met Lou’k up op het vlak van persoonlijke uitvaarten voor kinderen, maar ze krijgt ook meer en meer vragen voor persoonlijke uitvaarten voor volwassen. Ze heeft het erg druk met haar rouwcoaching en begeleiding. Vanuit onze beide rouwervaringen gaan we nu de handen in elkaar slaan. Met Glowish zal ik vooral de praktische kant voor mijn rekening nemen en alles regelen. Voor het voorgaan in de dienst en de teksten kan ik op Kathleen rekenen. We werken beiden vanuit onze sterktes.”

Als uitvaartplanner gaat Katrien voor het totaalpakket, zodat nabestaanden niet apart beroep moeten doen op een uitvaartondernemer en nog eens op Glowish. “Ze moeten dus niet bij twee verschillende mensen heel hun verhaal doen. Voor de afscheidsmomenten werk ik volledig zelfstandig en onafhankelijk, maar met een uitgebreid netwerk.”

Na de uitvaart komt Katrien nog een keer langs om te horen hoe het gaat. “Moeten er nog dingen geregeld worden? Lopen ze nog ergens tegenaan? Nazorg en ondersteuning zijn belangrijk. Wie vastloopt in zijn verdriet, kan via Glowish terecht in de praktijk van het Lou’k up huis voor rouw- en verliescoaching.”

Waarom de naam Glowish? “Het staat voor stralen en licht in de duisternis brengen. Ons Griet had zelf nog plannen voor een artistiek project met kaarsjes, dat ze Glowious wou noemen, maar dat er dus nooit van gekomen is. Glowious vond ik iets te moeilijk klinken, maar Glowish niet. Stralen is geen evident woord in deze context, en toch past het perfect.”

https://www.glowish.be/

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio