Schepenen Isabelle Druyts van Beerse, Marc Boogers van Turnhout en Ruben Segers en Liesbeth Dierckx van Oud-Turnhout lanceerden na een druk op een grote knop in Oud-Turnhout de nieuwe website over het mobiliteitsplan. © Bart Van den Langenbergh

Stadsregio lanceert website over mobiliteitsplan: “Inwoners kunnen alle projecten in hun buurt bekijken”

Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar -

De gemeenten Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout lanceerden zaterdag een gloednieuwe website over hun nieuw mobiliteitsplan. Via www.gewoongaan.be kunnen de inwoners zelf bekijken welke pijnpunten de lokale besturen de komende jaren aanpakken. “We willen tegen 2035 een kwart minder autoverplaatsingen”, zegt Marc Boogers (Groen), schepen van Mobiliteit in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

De vier gemeenten van de stadsregio Turnhout hebben onlangs allemaal een nieuw mobiliteitsplan goedgekeurd. Om dat plan toegankelijker te maken, lanceerden ze zaterdag een website met alle acties in het straatbeeld de komende jaren. De inwoners kunnen via een interactieve kaart zelf zien welke acties en projecten in hun buurt op het programma staan.

“Dagelijks zijn er meer dan 200.000 verplaatsingen binnen en naar de stadsregio Turnhout. 75 % van die verplaatsingen gebeuren met de auto”, legt schepen Marc Boogers namens de projectgroep uit. “ We rijden ons op dit moment samen vast in files, met veel stress en ongevallen als gevolg. Ook de kwaliteit van de leefomgeving staat onder druk.”

Aan Eigenaard in Oud-Turnhout vond een workshop fietsen voor kleuters plaats. © Bart Van den Langenbergh

Ter gelegenheid van de lancering van de website organiseerde Het Huis van het Kind zaterdag in Oud-Turnhout een workshop om kleuters te leren fietsen. “Zij moeten in de toekomst het verkeer in”, zegt Liesbeth Dierckx (Groen), schepen van Kinderen in Oud-Turnhout. “We willen hun toekomst veilig stellen.”

Acties

Het volledige mobiliteitsplan moet tegen 2035 volledig gerealiseerd zijn. De vier gemeenten zijn daarom nu al aan de slag gegaan. Heel wat acties staan de komende drie jaren al op de planning en een aantal ingrepen werd al gerealiseerd.

“We maken woonbuurten rustiger en verkeersveiliger. Het doorgaand zwaar verkeer gaan we waar mogelijk omleiden zodat het niet meer door de dorpskernen of langs de scholen moet”, somt Marc Boogers op. “We gaan meer kruispunten conflictvrij maken. De fietsverbindingen in en tussen de gemeenten krijgen extra aandacht zodat dit veilige en vlotte routes worden voor alle fietsers in onze regio. We installeren ook meer fietsparkings. Tot slot zetten we in op meer kwalitatief openbaar vervoer.”

Het mobiliteitsplan werd ontwikkeld voor de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Enkele maanden geleden sloten ook Kasterlee en Lille ook aan bij de samenwerking van de stadsregio onder de naam Regio In Transitie. “Samen kunnen we nog meer realiseren. Vanuit het mobiliteitsplan werken we alvast aan veilige fietsverbindingen naar Kasterlee en Lille”, luidt het bij de betrokken schepenen.

De Nieuwe Dreef in Beerse als ontsluitingsweg voor het zwaar verkeer staat ook op planning. © RR

Een toekomstbeeld van het centrum van Oud-Turnhout. © RR

De fietsstraat op Bergakker in Vosselaar is al gerealiseerd. © RR

www.gewoongaan.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio