Vrijwilligers in spe nemen enthousiast deel aan Start to Brandweer: “Een fameuze uitdaging voor iemand met hoogtevrees”

Balen -

Een tiental deelnemers maakte zaterdag in de brandweerkazerne van Balen kennis met de fysieke proeven en handvaardigheidstesten die ze moeten afleggen om brandweervrijwilliger te kunnen worden. Via de Start to Brandweer-sessie wil Brandweerzone Kempen kandidaat-brandweervrijwilligers voorbereiden op hun aanwervingsprocedure.

Brandweerzone Kempen rekruteert jaarlijks 24 brandweervrijwilligers. Om aan de slag te kunnen als vrijwilliger bij de brandweer moet je heel wat stappen zetten. Zo heb je een federaal geschiktheidsattest (FGA) nodig voordat je zelfs kan solliciteren. Om brandweervrijwilligers in spe een correct beeld te geven van wat hen te wachten staat, organiseert Brandweerzone Kempen sinds vorig jaar Start to Brandweer-sessies.

De sessies informeren geïnteresseerden over de jobinhoud en de aanwervingsprocedure. © Tommy Maes

“Met Start to Brandweer willen we mensen die interesse hebben om brandweervrijwilliger te worden, op een correcte manier informeren”, vertelt Tina Boënne, deskundige communicatie van Brandweerzone Kempen. “We laten hen ook zien wat hen te wachten staat tijdens de proeven die ze op hun FGA-examen moeten afleggen. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden en hebben ze een zicht op de haalbaarheid van de proeven. Dat verlaagt bij de kandidaat-vrijwilligers de drempel om de stap te zetten voor het behalen van hun FGA.”

Om je FGA te behalen, moet je onder meer een operationele handvaardigheidstest afleggen. © Tommy Maes

In de brandweerkazerne van Balen vond vorige zaterdag een Start to Brandweer-sessie plaats. Een tiental geïnteresseerden namen er aan deel. De sessie startte met een presentatie over Brandweerzone Kempen, de jobinhoud van een brandweervrijwilliger en de aanwervingsprocedure. De brandweerscholen, waaronder Campus Vesta in Ranst voor de provincie Antwerpen, organiseren maandelijks een FGA-examen waarvoor je je drie weken vooraf kunt inschrijven. Tijdens het examen moet je slagen voor drie testen. De eerste is een kennis- of competentietest waarbij je zestig kennisvragen binnen anderhalf uur moet invullen. Vervolgens is er de operationele handvaardigheidstest, waarbij je aan de hand van een praktische opdracht je technische vakkennis en vaardigheden moet laten zien.

Een van de fysieke proeven is het verslepen van een zeil gevuld met 80 kilo zandzakken. © Tommy Maes

Pas wanneer je voor de competentietest en de handvaardigheidstest slaagt, kan je de laatste test afleggen. Die bestaat uit de lichamelijke geschiktheidsproeven die de kracht en uithouding testen. Je moet daarbij negen proeven afleggen en minstens voor zeven ervan slagen. Twee proeven moet je sowieso tot een goed einde brengen: 600 meter lopen binnen de 2 minuten en 45 seconden en het beklimmen van een autoladder van 30 meter hoogte in 5 minuten.

Fysieke proeven

Andere fysieke proeven zijn onder meer jezelf optrekken, gehurkt lopen, een brandslang slepen en het verslepen van een met 80 kilo zandzakken gevuld zeil over een afstand van 15 meter heen en 15 meter terug in 33 seconden.

Het beklimmen van de 30 meter hoge ladder is de blikvanger van de Start to Brandweer-sessie. © Tommy Maes

Deelnemer Jeroen Vandeweyer. © Tommy Maes

De sessie was een leerrijke ervaring voor de deelnemers. “Je krijgt een duidelijk beeld van wat je kan verwachten tijdens de FGA-proeven”, vertelt Jeroen Vandeweyer uit Balen. “Je komt ook meer te weten over wat er van een brandweervrijwilliger wordt verwacht. Zo is het heel belangrijk dat je het kan combineren met je werk en je privésituatie. Het is een uitdaging om daar het juiste evenwicht in te vinden. De proeven waren heel interessant. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik me extra moet voorbereiden op de handvaardigheidsproeven. Iets in elkaar steken lukt me wel, maar het moet ook binnen een bepaalde tijd gebeuren. De ladderproef viel ook goed mee.”

Deelnemer Arne Mentens. © Tommy Maes

Ook Arne Mentens is tevreden. “Ik heb interesse om brandweervrijwilliger te worden en deze sessie overtuigt me dat het zeker een boeiende en uitdagende job is”, vertelt hij. “Daarom wil ik me inschrijven voor het FGA-examen. Het is ook goed dat we een voorsmaakje kregen van de proeven. Die verliepen vrij goed voor mij. Ik ben goed technisch onderlegd en ook de fysieke proeven gingen me goed af. Ook de ladderproef vond ik zeker de moeite waard, zeker omdat je dat thuis niet kan uitproberen. Maar ik begrijp goed dat het een grote uitdaging is voor iemand met hoogtevrees.”

Brandweerzone Kempen organiseert dit jaar nog twee Start to Brandweer-sessies: zaterdag 22 oktober van 13 tot 16u in de brandweerkazerne van Herenhout (Bouwelse Steenweg 8) en zondag 23 oktober van 9 tot 12u in de brandweerkazerne van Grobbendonk (Vaartkom 3). Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot twee dagen voor de start van de sessie via kempen.hulpverleningszone.be/pagina/start-to-brandweer.

www.brandweerzonekempen.be, www.ikwordbrandweer.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio