Jean-Michel Bal van brouwerij De Mortselarij. © Patrick De Roo

Amateur-brouwers konden deelnemen aan een brouwwedstrijd. © Patrick De Roo

1 / 2
thumbnail: Jean-Michel Bal van brouwerij De Mortselarij. 
thumbnail: Amateur-brouwers konden deelnemen aan een brouwwedstrijd. 

Tiende Modeste Bierfestival pakt uit met speciallekes: van Noorse gist tot bier met tomaat-basilicumsmaak

Antwerpen -

Op de terreinen van Brouwerij De Koninck vindt dit weekend de tiende editie van het Modeste Bierfestival plaats. Ruim veertig standhouders tekenen present en doen er alles aan om de smaakpapillen van de bezoeker te prikkelen. “Wie wil, kan hier heel wat speciale, ‘out of the box’-bieren ontdekken.”

Elien Van Wynsberghe

Nadat er twee edities in het water vielen door corona, is het Modeste Bierfestival dit jaar eindelijk toe aan zijn jubileumeditie. “Het festival is ontstaan als een eerbetoon aan Modeste Van den Bogaert. Direct na de Tweede Wereldoorlog, nadat zijn vader op jonge leeftijd was overleden, kwam hij bij Brouwerij de Koninck. Uiteindelijk zou hij de brouwerij meer dan vijftig jaar leiden”, vertelt medeorganisator Jan Foubert. “Net zoals altijd, zetten zijn echtgenote en kinderen ook dit jaar het festival feestelijk in.”

En waar het volk rond de middag nog rustig binnensijpelde, werd het tegen de namiddag toe flink druk op de site van Brouwerij De Koninck. Geuren van gist en hop vullen de grote, overdekte hangar. Het resultaat van een live-brouwwedstrijd voor amateur-brouwers. Een extraatje dit jaar. Want dé activiteit van het festival bestaat eruit te struinen langs de verschillende standhouders, veelal kleine, lokale brouwerijen die zich hier van hun beste kant laten zien.

Organisatoren Hans Hombeke en Jan Foubert. © Patrick De Roo

“Je kan wel stellen dat er een grote bierrevolutie aan de gang is”, glimlacht Foubert. “Elk jaar komen er kleine brouwerijen bij. Op één uitzondering na, is elke kleine brouwerij hier aanwezig van eigen bodem.”

Die uitzondering is de Duitse brouwerij Liquid Story. Een kleine brouwerij opgericht door het jonge koppel Lukas Arendt en Sophia Eichhorn. “Bij ons draait alles rond smaakbeleving”, vertelt Lukas. “We willen onze bieren koppelen aan beelden die je hebt in je hoofd en zo de ultieme smaakherinnering creëren.”

Nadat Lukas een brouwopleiding volgde, richtte het koppel anderhalf jaar geleden Liquid Story op. “Intussen kun je bij ons proeven van vier IPA’s op fles en twee van de tap.” Eén van die bieren is een traditioneel Duits Kellerbier infused met roze peperbessen. Dat andere bier van de tap doet helemaal de wenkbrauwen fronsen: een zuur bier met tomaat, basilicum en zeezout. “We houden ervan om de aandacht te trekken met onze creaties”, glimlacht Lukas. “Mensen reageren doorgaans eerst sceptisch, maar eens ze dit proeven, houden ze van de verrassende combinatie.”

Lukas en Sophia van Liquid Story, een Duitse brouwerij. © Patrick De Roo

Wetenschappers aan het brouwen

Wat verderop treffen bezoekers twee oudgedienden van het Modeste bierfestival. De aimabele Marie-Noëlle (68) en haar man Pierre-Alex (69). Samen openden ze in 1988 Brasserie de Blaugies in het gelijknamige Blaugies nabij Dour. Datzelfde jaar lanceerden ze ook hun eerste eigen bier: Saison d’Epeautre.

“Mijn man was destijds professor op de universiteit. Hij gaf onder meer biochemie. Zelf gaf ik les in het secundair onderwijs: chemie, fysica en biologie”, vertelt Marie-Noëlle. “In een oud boek van de moeder van Pierre-Alex, een Larousse Ménager, vonden we een recept om zelf bier te brouwen. Dat zijn we beginnen uittesten. Eerst puur voor ons plezier.”

Maar het zaadje was geplant. En intussen heeft het koppel al heel wat bieren op zijn naam staan. “Ook onze twee zonen zijn nu in de zaak gestapt. De ene als brouwer, de andere als restaurant-uitbater. En binnenkort openen we samen nog een klein hotelletje. We zijn een echt familiebedrijf.”

Marie-Noëlle en Pierre-Alex. © Patrick De Roo

 

Noorse gist en ananas

Buiten op het binnenplein wordt er intussen flink genipt van de kleine proefglaasjes. “We zien dat ons festival elk jaar meer vrouwen trekt”, stelt organisator Hans Bombeke vast. “Niet enkel koppels, maar ook groepjes vriendinnen. Dat was vroeger veel minder het geval.”

Onder die vriendinnengroepjes ook dat van twintigers Raffa, Katrien en Eline. “Het is de eerste keer dat we het festival bezoeken”, vertellen ze. “We hoorden ervan via een vriend en zelf zijn we niet vies van een biertje.” Ze zijn nog maar aan hun eerste drankje toe. “Een Tropical IPA Mokke. Best lekker.” Echte kenners zijn ze niet. “Maar we zijn wel nieuwsgierig om nieuwe bieren te ontdekken hier.”

Vriendinnen Eline, Raffa en Katrien. © Patrick De Roo

Dat zou zo maar even een Lobo Tømy van De Mortselarij kunnen zijn. Een lokale brouwerij uit Mortsel die drie jaar geleden boven de doopvont werd gehouden door boezemvrienden Jean-Michel Bal en Frédéric Keusters. “Frédéric is de meesterbrouwer van ons twee”, zegt Jean-Michel. “Hij begon met brouwen in Argentinië omdat hij er het Belgische bier zo erg miste. Intussen doen we alles samen en brachten we al veertien verschillende bieren uit.”

Van een klassieke tripel tot dus die Lobo Tømy gemaakt met azacca hop en Kveik, een soort Noorse gist. “Die combinatie geeft een smaak van citrus en ananas aan het bier.” Het is de eerste keer dat De Mortselarij deelneemt aan een groot bierfestival als dit. “Best spannend”, lacht Jean-Michel. “Maar het is plezant en we krijgen veel goede reacties.”

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio