De fietsbrug aan de Zuid-Ausstraliëlaan in Lier. © Dirk Van de Velde

Fietsostrade Lier-Deurne is helemaal open: “Prima aanwinst, mooi afgewerkt en voldoende breed”

Lier, Boechout, Mortsel, Deurne -

Zo’n tweehonderd mensen hebben zaterdag de fietsostrade F11, van Deurne naar Lier, officieel ingefietst. De aanleg van het volledige traject kostte ongeveer 17 miljoen euro, grotendeels door de provincie Antwerpen gefinancierd.

Chris Van Rompaey

De fietskaravaan vertrok rond 13.30u in de Vosstraat in Deurne. Onderweg sloten fietsers aan in Mortsel en Boechout. “Het hele traject is ongeveer elf kilometer lang en neemt je langs de treinsporen mee naar Lier. Je fietst grotendeels over een vrijliggende fietsweg en op een goed halfuur sta je van Antwerpen met je fiets in Lier. Met de F11 kunnen we dus de metropool Antwerpen beter ontsluiten voor fietspendelaars uit de Midden-Kempen”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

De Fietstunnel onder de Ring in Lier. © Dirk Van de Velde

Een van de deelnemende fietsers was Stijn Steeman. Hij fietste met vijf andere Pallieters eerst van Lier naar Deurne om dan samen met de fietskaravaan naar Lier terug te keren. “Ik ben heel tevreden met het resultaat. Deze fietsostrade is een prima aanwinst. Hij is mooi afgewerkt en voldoende breed. Wel jammer dat deze F11 aan het station bruusk eindigt en er nog geen doorgang naar het stadscentrum van Lier is.”

Fietstunnel onder treinsporen

Die doorgang hoopt de stad Lier zo snel mogelijk te realiseren. “Maar daarvoor hebben we de medewerking van spoorwegbeheerder Infrabel nodig”, reageert schepen van Openbare Ruimte en Mobiliteit Bert Wollants (N-VA). “De bedoeling is dat er onder de treinsporen een afzonderlijke fietstunnel komt, en dat kadert in de herinrichting en toegankelijk maken van de perrons. Ik bevraag in het parlement de bevoegde minister Gilkinet (Ecolo) daar zeer regelmatig over.”

De fietsers kregen na afloop een wafel en een drankje. © Dirk Van de Velde

Gedeputeerde Luk Lemmens hoopt dat fietsostrades de pendelaar aanzet om zich vaker met de fiets te verplaatsen. “De fietsostrades zijn namelijk een goed alternatief voor gemotoriseerd verkeer. Ze helpen bovendien niet alleen de verkeersknoop te ontwarren, ze leveren ook enorme gezondheidsvoordelen op. Op termijn fiets je trouwens vanuit Lier niet alleen naar Antwerpen via de F11, maar ook naar Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104), Herentals (F103) en Boom (F17).”

De Fietsostrade F11 in Lier. © Dirk Van de Velde

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio