© ATV

Nasleep brand Schuttershof: 110 assistentiewoningen nog weken of maanden onbewoonbaar

Schoten -

Een week na de ogenschijnlijk kleine en snel bedwongen garagebrand in Het Schuttershof, is er nog geen zicht op de terugkeer van de 135 geëvacueerde hoogbejaarde bewoners. “Hun assistentiewoningen zijn nog minstens weken, mogelijk zelfs maanden onbewoonbaar”, zegt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Jan Auman

LEES OOK. Alle 135 hoogbejaarde bewoners Schuttershof in Schoten geëvacueerd: “Assistentiewoningen niet meer veilig na brand”

Een kortsluiting bij een in de ondergrondse garage geparkeerde elektrische scootmobiel veroorzaakte in de nacht van 24 op 25 september een korte brand met op het eerste zicht weinig schade. Er was veel rook in de garage, maar geen enkele flat raakte beschadigd. De bewoners van de 110 flats, die uit voorzorg ’s nacht wel geëvacueerd werden, mochten aanvankelijk vorige week al zondagochtend terugkeren.

Zondag overdag al bleek er meer aan de hand te zijn De flats werden zelfs onbewoonbaar verklaard door de burgemeester. De meeste bejaarden werden ‘tijdelijk’ ondergebracht bij familieleden. Eén derde van de bewoners verblijven sindsdien in Sint-Bartholomeus (Merksem) en Sint-Maria (Berchem), twee woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen.

Enorme hitte

“Er is de voorbije dagen al flink gepoetst en technisch onderzoek gepleegd, maar we hebben nog altijd geen volledig zicht op de schade. Het is niet helder hoeveel tijd en middelen nodig zullen zijn om alle defecte en essentiële leidingen paraat te krijgen: voor branddetectie, noodcommunicatie, elektriciteit, verwarming en domotica. De hitte in de garage moet zinderend zijn geweest. Sommige draden zijn gewoon met elkaar versmolten geraakt. Dit is niet zomaar even snel op te lossen”, kijkt De Veuster bezorgd één week na de feiten.

Intussen hebben de bewoners en hun naaste familieleden de boodschap gekregen dat een snelle terugkeer niet voor meteen zal zijn. Burgemeester De Veuster: “Vooral voor blokken A en B ziet het er niet te best uit. Voor C en D is er nog wat hoop dat we onbewoonbaarheid beperkt kunnen houden tot enkele weken. We doen er alles aan om de mensen snel te laten terugkeren naar wat hun eigen of gehuurde flat is. Maar dat kan alleen als alles veilig is en garanties daarvoor kan ik momenteel jammer genoeg niet geven.”

Onder meer Marie-Jean Schellekens kwam samen met haar 89-jarige vader Robert de diepvries leeghalen. Maar dat mocht alleen onder begeleiding van een ambtenaar. © JAA

Spullen halen

Familieleden mochten de voorbije dagen extra kleding en spullen uit de flat ophalen om moeder of vader een comfortabele logeerbeurt te garanderen bij hun thuis of andere naasten die voor noodopvang zorgen. Dat gebeurde onder begeleiding van medewerkers van de gemeente want de flats alleen betreden mag niet.

De post wordt nagestuurd. De gemeente is zelf alvast gestopt met het sturen van verzoeken tot betaling van de huurgelden of gemene kosten van Schuttershof. Hoe deze hele nasleep en ook het verblijf elders verder financieel geregeld en/of gecompenseerd moet worden, is momenteel nog een groot vraagteken.

Volgens Maarten De Veuster was er duidelijk geen sprake van kwaad opzet – wat ook door het parket bevestigd werd - en wordt dit een flinke kluif voor de verzekering. Hij vindt alleszins niet dat het lokaal bestuur als eigenaar en verhuurder van de assistentiewoningen nalatig is geweest door de kwetsbare technische installaties onvoldoende te hebben beschermd. (jaa)

Burgemeester Maarten De Veuster op de dag na de brand, tijdens de evacuatie. © JAA

 © JAA

De toegang tot Schuttershof, via de Jozef Van Craenstraat. © JAA

Aangeboden door onze partners