Beelden tonen hoe Russische troepen zich terugtrekken uit Lyman, Oekraïense soldaten trekken stad in

De Russische troepen in Lyman, naar schatting zo’n 5.000 à 5.500 soldaten, trekken zich terug uit de strategisch belangrijke stad in het oosten van Oekraïne. Eerder was bekendgeraakt dat de Oekraïense troepen de Russen hadden omsingeld en de stad waren ingetrokken.

jvhBron: BELGA

LEES OOK. Oekraïense leger staat op het punt om bezette stad Lyman weer in te nemen en dat is bijzonder groot verlies voor de Russen

Lyman is een belangrijk spoorknooppunt in het oosten van Oekraïne, in de regio Donetsk, en was al een tijdje onder controle van het Russische leger. De regio Donetsk werd vrijdag ook door Rusland geannexeerd in de nasleep van een betwist referendum. De regering in Kiev en zijn internationale bondgenoten blijven Donetsk als Oekraïens grondgebied beschouwen. “Het Oekraïense leger heeft en zal altijd de beslissende stem hebben in huidige en toekomstige referenda”, zo tweette het ministerie nog.

Zaterdag raakte bekend dat Oekraïense troepen 5.000 tot 5.500 Russische soldaten hadden omsingeld in de stad. Later op de dag meldde het ministerie van Defensie in Kiev dat de “luchtaanvalstroepen Lyman binnentrokken”. Kort daarna meldde het Russische ministerie van Defensie dan weer dat de Russische troepen de stad gingen verlaten. “Vanwege de dreiging van omsingeling zijn onze troepen teruggetrokken naar betere posities.”

Op Oekraïense dronebeelden is te zien hoe honderden Russische troepen de stad vrijdag al verlieten - en daarbij tal van zware wapens met zich meenamen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Drie opties”

Serhi Hajdaj, gouverneur van de naburige regio Loegansk, verklaarde eerder dat “de bezetters aan hun oversten de mogelijkheid hadden gevraagd om er weg te geraken”, maar dat zou afgewezen zijn. “Ze hebben nu drie opties: of ze breken uit. Of ze graven zich in. Of ze sterven allemaal samen”, luidde het toen.

Een onderschept telefoontje van een Russische soldaat in de stad aan zijn vrouw toont de ernst van hun situatie aan. “We zijn omsingeld, we zijn genaaid”, klonk het. “Ik bel om afscheid te nemen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grote nederlaag voor Poetin

Volgens Hajdaj is het de eerste keer tijdens het conflict dat er zo’n groot aantal Russische soldaten omsingeld is geraakt. Bijna alle toegangswegen zijn afgesloten, klinkt het. Verschillende westerse militaire experts gaan ervan uit dat de stad de komende dagen volledig bevrijd zal worden. Dat zou neerkomen op een grote nederlaag voor de Russische president Vladimir Poetin.

“Zorgelijk”

De pro-Russische separatistenleider in Donetsk, Denis Poesjilin, zei vrijdag al dat de situatie in Lyman “zorgelijk” was geworden. Hij was toen al bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad “gedeeltelijk omcirkeld” hebben.

Volgens Poesjilin was de aanval puur bedoeld om de “historische” dag te overschaduwen waarop president Poetin in Moskou de formele annexatie van vier Oekraïense regio’s aankondigde.

LEES OOK. Vredesduif die Russisch leger aan flarden schiet: de dubbele rol van Turks president Erdogan in de oorlog in Oekraïne

LEES OOK. Poetin lijft vandaag bezette gebieden in bij ‘het moederland’, en kan zo ook een bondgenoot oproepen

Vastgoed

Jobs in de regio