Het was al meteen druk in de nieuwe hoofdbibliotheek Uniq op de Gemeenteplaats. © Elke Lamens

Hoofdbibliotheek heropent uurtje vroeger in oude supermarkt: klanten stonden voor deur vol ongeduld te wachten

Brecht -

De hoofdbibliotheek van Brecht heropende zaterdag in Uniq op de Gemeenteplaats. De voormalige supermarkt Carrefour werd omgetoverd tot een tijdelijke bib. Het was er meteen druk. De klanten hadden de bib duidelijk gemist.

“Hoewel de bibliotheek officieel pas om 10u de deuren opende, stonden de klanten al om 9u voor de deur. We hebben die dan ook maar geopend”, bekent bibliothecaris Annemie Smits. “De mensen hebben de bib echt gemist, ze waren op de heropening aan het wachten.”

Dat kan vaste klant Luc Knaepkens alvast beamen. “Ik woon in Sint-Lenaarts, maar kom hier al dertig jaar heel graag. Vroeger was het een vaste uitstap op zaterdag met mijn dochter, nu kom ik hier elke twee weken. Het aanbod in de hoofdbibliotheek in Brecht is groter dan in het filiaal in Sint-Lenaarts waar ik ook kom. De reisgidsen hier zijn actueel en de bib bevat een ruime muziekcollectie. De service is hier ook uitstekend”, argumenteert hij.

Van de oude supermarkt is niet veel meer te zien. Zowel de gevel als het interieur kregen een facelift. © Elke Lamens

Knaepkens die ooit ziekenhuisdirecteur was, heeft ook een boek geschreven dat hier binnenkort in de rekken ligt. Infectiepreventie, Leidraad Voor Zorginstellingen luidt de titel. “Het een onderwijsboek dat ik eerder al uitbracht, maar gezien de actualiteit opnieuw uitkomt.”

“Uit de put”

Nu de verhuizing uit de kelder van het Gemeenschapscentrum achter de rug is, is het tijd om hoopvol vooruit te blikken. Schepen van Cultuur Frans Van Looveren (CD&V) nam die honneurs graag waar. “687 dagen na de lancering van het masterplan Parkcampus op 13 november 2020 hebben we de eerste stap van dat plan met succes gezet”, meent hij.

Zaterdag was het feest in de nieuwe hoofdbibliotheek van Brecht. © Elke Lamens

“Een eerste mijlpaal was de aankoop van de supermarkt en de tweede de opening van de bibliotheek. Met de verhuizing naar de Uniq, een knipoog naar de Unic-supermarkt van weleer en recenter Carrefour, is meteen ook een oud zeer van de baan. De bib is uit de put. Deze was in de kelder van het GC niet zo toegankelijk. Dat is hier op de Gemeenteplaats wel het geval.”

De bib Uniq op de Gemeenteplaats is veel toegankelijker dan de locatie in de kelder van het GC. © Elke Lamens

De schepen blikte ook al verder vooruit. “Deze locatie is weliswaar tijdelijk, want het einddoel voor de bib blijft nog steeds Kasteel Neut, het huidige gemeentehuis. We hebben nu de tijd om na te denken over de bib van de toekomst. Op het platform 2960mijngedacht kunnen inwoners hun mening daarover kwijt. Daarnaast bevragen we ook het personeel.”

Tot slot wenste hij de klanten veel ‘winkelplezier’. De winkelmandjes staan alvast klaar.

 (Elke Lamens)

Ook in de nieuwe bib is er een voorleeshoek voor de kleintjes. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio