Familie, vrienden en kennissen namen zaterdag afscheid van pastoor Toon Bulckens in de Heilig-Hartkerk. © Kristof Van Rompaey

Heist-Station neemt afscheid van geliefde pastoor Toon Bulckens (83): “Groeikansen geven aan jonge mensen, dat was zijn doel”

Heist-op-den-Berg -

Familie, vrienden en kennissen namen zaterdag afscheid van pastoor Toon Bulckens (83) in zijn Heilig-Hartkerk aan Heist-Station (Heist-op-den-Berg). De graag geziene geestelijke overleed vorige week zondag onverwachts thuis in de Collegestraat. Tijdens de plechtigheid werd onder meer zijn jarenlange inzet voor de Chiro van Heist-Station geprezen. Dit weekend zou hij mee de 75ste verjaardag van de jeugdvereniging vieren, maar dat mocht helaas niet meer zijn.

Kristof Van Rompaey

Pastoor Toon Bulckens werd op 9 januari 1939 geboren in Herentals als zesde kind van het gezin. In 1956 begon hij aan een opleiding aan het seminarie in Mechelen. Later volgde hij er aan het Groot Seminarie onder meer colleges bij zijn eigen broer. In 1962 werd hij tot priester gewijd en in datzelfde jaar benoemd tot leraar aan het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg. Hij was ook een niet onverdienstelijk voetballer en een behendig tennisspeler.

Vanaf zijn eerste dag als priester-leraar werd Toon Bulckens mee ingeschakeld in de Heilig-Hartparochie aan Heist-Station. Hij was er onder meer verantwoordelijke voor de catechese. In 1963 werd hij er proost van de Chirojongens, in 1985 ook van de Chiromeisjes. Hij was een drijvende kracht achter de oprichting van jeugdclub De Biekorf en was ook lang zondaghelper in Beerzel (Putte). Na zijn pensioen als leraar in 1999, werd Bulckens in 2002 pastoor in Pijpelheide. Daar bleef hij tot aan zijn gouden priesterjubileum in 2012.

Jeugd voorop

Intussen was hij in 2005 ook tot pastoor van Heist-Station benoemd, waar hij in de weer bleef tot aan zijn overlijden. “Dankbaar zullen we de herinneringen aan zijn rijk gevuld leven, in bijzonder zijn niet-aflatende inzet voor de jeugd, meedragen in ons hart”, luidde het tijdens de plechtigheid. Die werd geleid door pastoor Jef Bats, een oud-collega van Toon Bulckens aan het Heilig-Hartcollege.

Verschillende lokale verengingen staken kaarsen aan rond de kist van pastoor Toon Bulckens. Vertegenwoordigers van Chiro Heist-Station mochten niet ontbreken. © Kristof Van Rompaey

Een nicht van pastoor Bulckens haalde enkele persoonlijke herinneringen op over oudejaarsavonden in Herentals en familievakanties in Spanje. Zij loofde de inzet van haar oom om jongeren bij te staan op de lange weg naar volwassenheid. “Hij steunde hen altijd. Dat heb ik zelf als tiener in Spanje ook meerdere keren ervaren. Hij nam ook zijn familie altijd ter harte”, sprak ze. “Hij was eerder zwijgzaam, maar sloeg geregeld de nagel op de kop. Nonkel Toon, dank voor alles wat je voor ons hebt betekend.”

Afgevaardigden van verschillende plaatselijke verenigingen, waaronder KWB, Femma en Samana, staken tijdens de plechtigheid kaarsen aan rond de kist van de pastoor. Uiteraard mochten daar ook geen vertegenwoordigers van ‘zijn’ Chiro Heist-Station bij ontbreken.

Vriendschap en verbondenheid

Pastoor Jef Bats haalde ook nog enkele warme herinneringen op aan zijn collega. “Van mensen houden, betekende voor hem mensen helpen om open te bloeien als mens”, vertelde hij. “Sommigen vinden dat hij als leraar nogal streng was, maar zijn doel was altijd het beste naar boven te halen en jonge mensen kansen te geven. Ook bij de Chiro was het zijn grootste bekommernis om jongeren die kansen te geven. In het geval van leiders en leidsters waren dat ook groeikansen in verantwoordelijkheid. Hij bouwde er mee aan een goede sfeer, vriendschap en verbondenheid. Daar in de Chiro zijn vriendschappen voor het leven ontstaan en zijn ook koppels en echtparen gegroeid: echt gelukkige mensen.”

Na overleg besliste de Chiro om het geplande feestweekend toch door te laten gaan, maar vooral met hun geliefde pastoor in het achterhoofd. Zaterdagochtend tijdens de afscheidsplechtigheid werd wel een activiteit afgelast. Het geplande Kubbtoernooi werd met een halfuurtje verlaat. Op de tenTOONstelling over 75 jaar Chiro werd een boekje gelegd waarin mensen nog een boodschap aan Toon Bulckens kunnen nalaten.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio