VIDEO. Experiment loopt helemaal fout in Spanje: 18 gewonden bij explosie op wetenschapsfestival

Bij een explosie tijdens een wetenschapsfestival in Spanje zijn vrijdagavond 18 mensen gewond geraakt, onder wie tien kinderen tussen 3 en 13 jaar. Er is sprake van verschillende zwaargewonden. Dat schrijven Spaanse media, op basis van de overheden en ziekenhuiswoordvoerders.

jvhBron: BELGA

De explosie deed zich voor in de stad Girona, zo’n honderd kilometer ten noordoosten van Barcelona. In het lokale Huis van de Cultuur liep het mis tijdens een experiment in het kader van een festival van de universiteit van Girona: een metalen verpakking met vloeibaar stikstof ontplofte voor een publiek van 200 tot 300 mensen, overwegens families. De gewonden liepen geen brandwonden op, maar raakten gewond door stukjes van de metalen jerrycan die explodeerde.

Een vijfjarig meisje is er het ergst aan toe. Ze wordt in een ziekenhuis in Girona behandeld, net als vier andere zwaargewonden. Het gaat om kinderen van 10 en 12 jaar, een 47-jarige vrouw, en een 31-jarige man. De overige dertien gewonden konden vrijdag of zaterdag reeds het ziekenhuis verlaten.

Een woordvoerder van de universiteit verklaarde dat het experiment met vloeibaar stikstof verschillende keren probleemloos uitgevoerd was. Het is “onbegrijpelijk” hoe het ongeval kon gebeuren. De Catalaanse politie is een onderzoek gestart, klinkt het nog.

Vastgoed

Jobs in de regio