Het kruispunt van de nieuwe fietssnelweg met de Geerdegemstraat. ©  Dirk Vertommen

Afwerking fietssnelweg tussen Mechelen-Zuid en Zemst volop bezig

Mechelen, Zemst -

De afwerking van de fietssnelweg tussen Mechelen-Zuid en Zemst is volop bezig. Het traject van 1,2 kilometer is op Mechels grondgebied een van de laatste om de F1 tussen Antwerpen en Brussel te voltooien. Een precieze timing voor de openstelling is er nog niet.

Sven Van Haezendonck

Met de opening van de fietsboulevard in de Colomalaan is de fietsinfrastructuur langs de tangent zo goed als afgewerkt. Ze maakt deel uit van de F1. Een eind verderop, in de richting van Zemst, werkt een aannemer in opdracht van de provincie Antwerpen aan nog een ander stuk fietssnelweg. Het traject tussen de Abeelstraat en de grens met Zemst loopt parallel met de spoorweg.

LEES OOK. Colomalaan transformeert van weg voor auto’s tot brede fietsboulevard

Daar is de aannemer al goed opgeschoten sinds de start van de werkzaamheden eind februari. Het gedeelte tussen de Abeel- en de Geerdegemstraat wordt al uitgetest door fietsers, want het ziet er zo goed als klaar uit. Alhoewel vooropgesteld was om het stukje fietsostrade dit najaar te openen, durft de provincie er nog geen datum op plakken. “Veel hangt ook af van de weersomstandigheden. We communiceren zeker over de opening als het zover is”, zegt Luk Lemmens (N-VA), bevoegd gedeputeerde.

Het nieuwe traject loopt vanaf de grens met Zemst tot aan de Abeelstraat. ©  Dirk Vertommen

Onder andere kruispunt met de Geerdegemstraat moet de aannemer nog afwerken. Daar is sinds eind maart geen doorgaand autoverkeer meer toegelaten. Voorts is er ook nog werk aan de toplaag en moet de belijning nog gebeuren. Alles samen investeert de provincie Antwerpen inclusief btw bijna twee miljoen euro in het project.

Het enige gedeelte zonder fietssnelweg dat dan nog overblijft, is dat tussen de Abeelstraat en de tangent. In de buurt van station Nekkerspoel zijn er plannen om het bestaande viaduct voor fietsers door te trekken tot achter het stationsgebouw. Via de spoorwegtunnel en het Lakenmakersplein moet een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle de F1 verbinden met het tunnelcomplex op de N15 en het fietspad naast de tangent.

Ondertussen maakt de provincie samen met de betrokken lokale besturen ook plannen om de F1 tien jaar na de aanleg te optimaliseren. (svh)

LEES OOK. Lokale besturen en provincie werken samen aan veiligere fietsostrade: “Combinatie van quick wins en grote infrastructuurwerken”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio