Indrukwekkend staaltje van energetische renovatie: de Belgische vestiging van de Deense fabrikant ROCKWOOL/Rockfon, in Wijnegem © Walter Saenen

Rockfon zorgt voor spectaculaire vermindering energieverbruik: “-76% door gebruik van eigen rotswoltoepassingen”

Wijnegem -

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Odd Sinding, ambassadeur van Denemarken, openden de vernieuwde kantoren van de Deense isolatieproducent ROCKWOOL/Rockfon in industriepark Den Hoek langs de Houtlaan. “Dankzij deze ingrijpende renovatie, waarbij verschillende rotswoltoepassingen werden gebruikt, besparen we maar liefst 561.728 kWh op het primair energieverbruik”, aldus Parik Chopra, managing director van Rockfon Europa en Azië. Het bedrijf neemt zondag deel aan Open Bedrijvendag.

Jan Auman

De ROCKWOOL Group is een internationale van oorsprong Deens organisatie die bekend staat om haar rotswol producten die gebruikt worden in de bouw voor de isolatie van o.a. muren en daken. Maar haar Rockfon-producten staan ook bekend om hun akoestische kwaliteiten. Eén van de fabrieken van Rockfon is gevestigd in Wijnegem, in het voormalige en nu onherkenbaar gerenoveerde gebouw van Chicago Metallic.

“We kozen bewust voor renovatie. Mede dankzij de kracht van steenwol kunnen we ons energieverbruik met driekwart verminderen en verhogen we tegelijkertijd het comfort voor onze medewerkers. We hopen dat deze renovatie een voorbeeld kan zijn en anderen kan inspireren om hetzelfde te doen“, aldus Parik Chopra.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA),Odd Sinding, ambassadeur van Denemarken, en Parik Chopra, managing director van Rockfon Europa en Azië, openen samen de nieuwe hoofdzetel van ROCKWOOL in België. © Walter Saenen

Goede voorbeeld

ROCKWOOL-isolatieproducten zorgen ervoor dat gebouwen energie-efficiënter worden en dragen zo bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar als producent wil ROCKWOOL ook zelf het goede voorbeeld geven, onder meer door de eigen gebouwen energie-efficiënter te maken. Wereldwijd wil ROCKWOOL Group het elektriciteitsverbruik van haar kantoorgebouwen met 75% verminderen tegen 2030. De energetische renovatie van haar kantoren in Wijnegem levert hiertoe een belangrijke bijdrage.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon was onder de indruk. “De energetische renovatie van het kantoorgebouw van ROCKWOOL overtreft de Vlaamse energie-efficiëntie normen met een factor 2. De investering van het Deense ROCKWOOL in Wijnegem toont aan hoe private bedrijven hun steentje bijdragen aan het klimaat-, water- en energiebeleid van de Vlaamse regering”, aldus Jambon.

Ambassadeur Odd Sinding wees op de uitstekende band tussen Vlaanderen en Denemarken. “Dit is een uitstekend voorbeeld van de samenwerking binnen de noodzakelijke groene transitie die in beide landen hoog op de agenda staat - en waarbij Denemarken streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 70 procent tegen 2030”, aldus Sinding.

Jan Jambon en de Deens ambassadeur krijgen toelichting bij het productieproces. © Walter Saenen

Eigen producten

Voor de gebouwschil werd gebruik gemaakt van 2.555 m² Rhinoxx en Tauroxx dakisolatie en 1.239 m² Rockfit Mono-isolatie in combinatie met 786 m² Rockpanel Stones-gevelpanelen. Leidingen en luchtkanalen voor verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) werden met ROCKWOOL technische isolatie geïsoleerd en de kantoorruimten kregen akoestische en lichtreflecterende plafond- en wandsystemen van Rockfon: 768 m² Blanka plafondpanelen en meer dan 100 Eclipse eilanden en Canva wandsystemen.

In Wijnegem maakt ROCKWOOL Group metalen ophangsystemen voor de akoestische plafondsystemen en wanden onder de merknaam Rockfon. Naast de productieafdeling van Rockfon, biedt het gebouw onderdak aan de verkoopafdelingen van ROCKWOOL bouwisolatie en HVAC, Rockpanel en Rockfon en is er een grote demoruimte voor de verschillende rotswoltoepassingen die ROCKWOOL Group produceert. In de vestiging in Wijnegem werken 180 medewerkers. (jaa)

ROCKWOOL/Rockfon neemt zondag 2 oktober deel aan de VOKA Open Bedrijvendag, van 10 tot 17 uur aan de Oude Sluisstraat 5 in Wijnegem. Programma Open Bedrijvendag zondag 2 oktober bij ROCKWOOL/Rockfon, Oude Sluisstraat 5 in Wijnegem.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio