©  BELGA

Nieuwe gigantische gevangenissite officieel ingehuldigd: “Een mijlpaal in de geschiedenis van justitie”

Met de officiële inhuldiging van de nieuwe gevangenis in de Brusselse gemeente Haren is vrijdag een laatste stap gezet vooraleer midden volgende maand de eerste gedetineerden verwelkomd zullen worden. Voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), aanwezig bij de inhuldiging, is die opening een “mijlpaal in de geschiedenis van justitie”.

Bron: BELGA

LEES OOK. Onze reporter liet zich opsluiten in nieuwe supergevangenis: “Niet de hotelkamer die mensen soms voor ogen hebben”

“Dit gebouw is een vlaggenschip van de stille revolutie in ons gevangeniswezen”, aldus Van Quickenborne. Deze nieuwe gevangenis moet de grote overbevolking van de Belgische gevangenissen verlichten, maar ook de detentieomstandigheden verbeteren én leiden tot betere recidivecijfers.

Dat recidivecijfer, van om en bij de 70 procent, is in ons land notoir slecht. Van Quickenborne aarzelde niet om de vinger op de wonde te leggen: “Er is te weinig begeleiding, de gevangenissen zijn te weinig menselijk en er is amper voorbereiding op reclassering.” In Haren moet dat anders.

 ©  Schmitt-GlobalView.

“De gedetineerden zullen in verschillende gebouwen en leefeenheden verblijven die als het ware een dorp vormen”, legt Van Quickenborne uit. “In een leefeenheid zitten zowat dertig, qua profiel gelijkaardige, gedetineerden. Ze zullen er relatief vrij kunnen bewegen en zullen er gestimuleerd worden om samen te werken, om hun talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast is er het belang van een individueel detentieplan. Daarvoor werd een nieuwe functie ontwikkeld: naast de klassieke veiligheidsassistent komt er ook een detentiebegeleider die de gedetineerden als een coach zal begeleiden.”

 ©  Régine Mahaux

Met die nieuwe aanpak, in een gevangenisgebouw van de 21ste eeuw, zal de missie om het recidivecijfer naar beneden te krijgen “met brio vervuld worden”, zei Van Quickenborne. “Deze nieuwe gevangenis is een toonbeeld van hoe zinvolle en kwalitatieve detentie mogelijk kan zijn.”

De gevangenissite zal plaats bieden aan 1.190 gedetineerden. Ze moet de sterk verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen. Aan de bouw van de gevangenis hangt een prijskaartje van 382 miljoen euro.

 ©  Régine Mahaux

 ©  Philippe van Gelooven

 ©  Philippe van Gelooven

 ©  Regie der Gebouwen

 ©  Regie der Gebouwen

Vastgoed

Jobs in de regio