Deze vinvis drijft momenteel voor de kust van Nieuwpoort. © Alain Verleene

Dode vinvis van ruim 20 meter op Noordzee blijkt vermist: “Drijvende kadaver verdween uit het zicht, straks nieuwe zoekactie”

Nieuwpoort/Oostende -

De dode vinvis die vrijdag werd gespot voor de Belgische kust, blijkt spoorloos. De vis werd nochtans gevolgd door het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, maar dat verloor het kadaver vrijdagnacht uit het oog. Dat schrijft VRT NWS.

jro, jvhBron: VRT NWS

De dode vis dreef vrijdagavond rond voor Nieuwpoort, en zou naar verwachting afdrijven richting Zeebrugge. De locatie van het dier werd gemonitord, omdat die potentieel een gevaar zou kunnen vormen voor het scheepvaartverkeer. Maar door de slechte weersomstandigheden verloor het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum het kadaver uit het oog. De kustwacht start straks een nieuwe zoekactie.

“Eerst moeten we de vinvis vinden”, aldus Dries Boodts van het Reddings- en Coördinatiecentrum. “Aan de hand van zijn positie gaan we bepalen of we hem naar het strand slepen of niet. Als hij een vaargeul hindert, gaan we proberen in te grijpen. Anders laten we hem gewoon drijven, de kans bestaat ook dat we niets hoeven te doen.”

“Waar de vinvis zou kunnen aanspoelen?“Dat kunnen we pas berekenen bij een nieuwe positie”, zegt Boodts. “Het kadaver zou kunnen aanspoelen in Zeebrugge of zelfs verder, in Zeeland. Of hij kan verdwijnen, en niet meer teruggevonden worden.”

De laatste keer dat een vinvis aan onze kust aanspoelde, was in 2018. Toen spoelde een exemplaar van zo’n 18 meter aan. Vinvissen behoren tot de grootste familie van baleinwalvissen, en kunnen tot maximum 27 meter lang worden. De vissen komen wereldwijd voor in alle oceanen.

Vastgoed

Jobs in de regio