Het fraaie en duurzame nieuwe hoofdkwartier van Aralea steekt qua schoonheid fel af tegen het naastgegelen gemeentelijk containerpark.. © Patrick De Roo

Aralea viert veertigste verjaardag en nieuw hoofdkwartier: “Groei tot 400 maatwerkers mogelijk maar onze waarden zullen we nooit verloochenen”

Brasschaat -

Het fraaie nieuwe hoofdkwartier van Aralea is al twee jaar in gebruik en ook de veertigste verjaardag van het maatwerkbedrijf dateert eigenlijk van 2020. “Deze mijlpalen waren te belangrijk om ze onopgemerkt voorbij te laten gaan”, verwijst directeur Lieve Vermeiren naar de coronaperiode. Samen met voorzitter Wim Van der Steen ontving Vermeiren vrijdag hun vele klanten. Zaterdag staat een familiedag op het programma.

Jan Auman

Toen Lode Bertels (CVP) eind jaren zeventig van de vorige eeuw burgemeester werd van Brasschaat lag het gemeentepark er maar slordig bij. Tegelijk werd de burgervader om de haverklap aangesproken door ouders met kinderen die een beperking hadden met de vraag hij geen ‘jobke’ voor hen kon regelen.

“Ik heb de twee noden gecombineerd en zo is Aralea ontstaan. Onze eerste ploeg bestond uit negen gasten. We hebben er toen nog snel één werkkracht bij gezocht want dan kregen we een monitor extra”, graaft de intussen 89-jarig stichter van Aralea moeiteloos in zijn geheugen. Al blijkt niemand meer goed te weten hoe ze destijds aan de naam gekomen zijn van het maatwerkbedrijf.

Lode Bertels, de geestelijke vader van Aralea, kreeg onder meer felicitaties van Vlaams minister-president en titelvoerend burgemeester Jan Jambon. © JAA

Driehonderd werknemers

Bertels ontving met plezier felicitaties van één van zijn opvolgers: huidig titelvoerend burgemeester en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “De creatie van Aralea voor het onderhoud van onze plantsoenen is een gouden zet geweest. Ook anno 2022 doet onze gemeente graag en gretig beroep op die groenarbeiders en stratenmakers voor allerlei taken op ons openbaar domein. Dat zou anders onbetaalbaar zijn”, aldus Jambon, die een dag na zijn veelbesproken Septemberverklaring alweer erg ontspannen oogt.

Aralea telt vandaag driehonderd werknemers en die zwermen elke dag met de bekende busjes uit over tientallen gemeenten ten noorden en oosten van Brasschaat om er gras te maaien, straatkolken leeg te maken en te snoeien. De Ring wordt daarbij gemeden omwille van hey tijdverlies dat anders zou ontstaan. “Bij openbare aanbestedingen moeten we in concurrentie gaan met privébedrijven, maar het siert onze begeleiders en werknemers dat we het vaak halen”, aldus Wim Van der Steen.

“Onder onze klanten zitten trouwens niet alleen lokale besturen, maar ook grote bedrijven als Ikea, Fluxus, Engie en Pidpa. Er is zoveel vraag dat ik geloof dat we zeker met onze nieuwbouw aan de Ploegsebaan nog kunnen groeien tot vierhonderd maatwerkers. Maar bij die evolutie zullen we onze missie en waarden nooit uit het oog verliezen: vertrouwen, respect, menselijkheid, samen groeien en ondernemingszin. We bewijzen nu al 42 jaar dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij.”

Lieve Vermeiren, algemeen directeur van Aralea, met bestuurder Wim Van der Steen voor de fraaie nieuwe kantoren, refters en omkleedplaatsen voor de medewerkers van maatwerkbedrijf Aralea aan de Ploegsebaan. © JAA

298 zonnepanelen

Dat Aralea ook duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, blijkt uit de fraaie nieuwe hoofdzetel naast het containerpark van de gemeente. De in mooi in de groene omgeving ingepaste kantoren en hangars vol werkmaterieel worden niet verwarmd met gas. Op het dak van de halfopen stelplaats liggen liefst 298 zonnepanelen.

“We zijn de gemeente dankbaar dat ze dit voormalig legerdomein voor vijftig jaar in erfpacht heeft gegeven”, aldus Van der Steen. “Maar de tijd dat we alleen jongens en meisjes van deze gemeente tewerkstelden, ligt lang achter ons. Vandaag komt nog maar zo’n 20% van onze werknemers uit Brasschaat. Ze vormen nog altijd wel de meerderheid.”

Dankzij zuinig beleid kon Aralea de helft van de vier miljoen euro die nodig waren om het nieuwe hoofdkwartier te bouwen zelf financieren. Voor de andere helft werd een lening aangegaan. “Grootste kopbreker momenteel voor Aralea zijn de aanpassingen van de lonen als gevolg van de ketting aan indexoverschrijdingen waarmee we geconfronteerd worden. Want we proberen ook ethisch te handelen naar onze klanten, waarmee we vaak langetermijncontracten hebben lopen. We gaan onze prijzen nu niet snel optrekken. We zoeken wel andere oplossingen.”(jaa)

Zelfs tijdens de viering werd de parking van het nieuwe Aralea-gebouw plichtsbewust schoongeveegd door deze harde werker. © Patrick De Roo

 © JAA

 © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

 © JAA

 © JAA

 © JAA

Op het dak van deze stelplaats liggen 298 zonnepanelen. © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio