Ongeneeslijk zieke Kim geeft ‘feest op het leven’ en trouwt opnieuw met Niels: “Ik voel het als een privilege om dit nog te beleven”

Kontich, Boechout -

Kim Gilles (46) en haar man Niels Van den Houdt uit Kontich herbeleefden vrijdag hun trouwfeest. Uiteraard om hun liefde nog eens te bezegelen, maar vooral omdat Kim een stevige herinnering wou achterlaten voor wanneer ze er niet meer zal zijn. “Ik heb uitgezaaide borstkanker en kan niet meer genezen.” Samen met haar kinderen beleefden 300 gasten het hele feest.

Filip Spoelders

Hoewel het leven Kim niet omarmt, omarmt de Kontichse het leven wél. Naast haar dochter Lauryn heeft ze ook een tweeling, Tess en Roan, die met een zware mentale beperking leven. Daarbij kwam in 2016 de diagnose dat Kim borstkanker had.

Kim met haar man Niels, dochter Lauryn, haar vriend en zoon Roan. © Nattida-Jayne Kanyachalao

“Ik heb alle therapieën en chemokuren doorstaan en kon de ziekte overwinnen.” Kim onderging een operatie, zestien chemokuren, 35 bestralingen en vijf jaar hormoontherapie. “De afgelopen vijf jaar ging ik ook geregeld op controle met altijd goed nieuws als resultaat. Tot ik begin dit jaar, na de magische grens van vijf jaar waardoor ik dacht dat ik er officieel door zou zijn, mijn eierstokken preventief liet weghalen. Die operatie verliep vlot, maar bij onderzoek in het labo bleken kankercelletjes aanwezig. Ik wist het niet maar blijkbaar kan je van borstkanker nog tot twintig jaar later uitzaaiingen krijgen.”

Het nieuws van de dokter sloeg in als een bom. “Uitgezaaide kanker waarvan ik niet meer kan genezen. Op dat moment voelde ik de grond onder mijn voeten wegzakken.”

Ze vertelt het allemaal rustig en zonder verpinken. “Ik was altijd iemand die niet bij de pakken blijft zitten en ook erg optimistisch is. Ik neem nu chemopillen die de ziekte een jaar tegen kunnen houden. Dit betekent drie weken medicatie nemen en dan een week rust. Tijdens die week moet ik altijd op controle. Wanneer ik dan hoor dat het stabiel is, kan ik weer een maand gerust verder. Op die visie heb ik me wel moeten instellen. Voorlopig voel ik me ook goed en is er aan mij niet veel te zien. Na dit jaar wordt het afwachten hoelang ik nog verder kan. Ik heb er geen idee van.”

Bucketlist

Het zette Kim aan om een bucketlist op te maken. “In mijn situatie begin je na te denken over de prioriteiten in het leven. Voor mij moeten dit geen verre reizen zijn. Geef mij maar het genot om bij familie en vrienden te zijn. Een lang weekendje met hen zal er zeker wel bij zijn, maar verder wil ik werk maken van kleine gelukjes.”

Zo kwam ze op het idee om haar trouwfeest opnieuw te beleven. “Die dag was één van de mooiste uit mijn leven. Mijn man en ik noemen onze tweede trouwdag ‘Viva la Vida′. We vieren het leven en zo wil ik het ook. Ik zie dit feest als een privilege. Een voorrecht dat ik dit nog op een goede manier kan beleven. Mensen die overlijden in een auto-ongeluk kunnen zo’n moment niet meer beleven. Ik kan nog tegen iedereen zeggen dat ik ze graag heb.”

Kim straalde in haar nieuwe bruidsjurk. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Kim nam de voorbereidingen op zich en nodigde driehonderd gasten uit voor een feest in het Hof van Reyen in Boechout. “De hele formule van ons trouwfeest moest aanwezig zijn. Een diner met de familie, een avondfeest, een speech, een openingsdans, een grote bruidstaart om middernacht en nog vele andere verrassingen. Ik ben speciaal een kleed gaan kopen, dat mijn man voor vrijdag niet mocht zien.”

Dat ze het feest nu geeft omdat ze zich nog goed voelt en er kan van genieten, is één reden. Maar er zijn nog redenen. “Ik wil dat de aanwezigen achteraf kunnen zeggen: ‘weet je nog hoe plezant die avond was?’ Daarnaast wil ik het ongeneeslijk ziek zijn uit een taboesfeer halen en mensen in mijn situatie inspireren. Blijf niet bij de pakken zitten en doe wat je nog moet doen. Ook moet er makkelijker over gesproken worden. Mensen weten dikwijls niet goed wat ze moeten doen of zeggen tegen mij en mijn lotgenoten. Zo riskeren ze ondanks hun ziekte ook nog eens geïsoleerd te raken.”

Nieuw doel

Na het feest wil Kim een nieuw doel stellen. “Ik laat het feest in zijn geheel filmen en ik heb al teksten ingesproken om over de beelden te plaatsen. Deze film zal een blijvende herinnering voor mijn familie en vrienden aan mij worden. Verder heb ik nog niet meteen werk gemaakt van zaken die na mijn overlijden een blijvende herinnering zullen zijn. Misschien ga ik daar nu over brainstormen. Want ik heb het gevoel dat ik nog altijd een doel moet stellen om naartoe te werken.”

In de blog over zichzelf en haar tweeling Tess en Roan toont Kim dat ze met de glimlach verder gaat, wat er ook op haar pad komt: facebook.com/roanentess

MEER OVER Uitgelicht

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio