Schepenen Katrien Schryvers (CD&V) en Wouter Patho (N-VA) met een krijtspreuk die de komende week op verschillende plaatsen opduiken. ©  gemeente Zoersel

Van kwetsbaar naar weerbaar tijdens tiendaagse geestelijke gezondheidszorg

Zoersel, Malle -

Gemeente & ocmw Zoersel, gemeente Malle en SIGO zetten de komende dagen, van 1 tot 10 oktober, een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Er zijn tal van activiteiten en in het straatbeeld zullen krijtspreuken in het oog springen.

Wouter Patho (N-VA), schepen voor welzijn van Malle: “We doen dit opnieuw samen omdat we al een gezamenlijk gezondheidsbeleid voeren én omdat we beiden heel wat zorginstellingen op het grondgebied hebben. In Malle willen we de omslag maken van kwetsbaar naar weerbaar. Door professionele begeleiding voor wie het nodig heeft verder uit te diepen en door blijvend in te zetten op sensibilisatie.”

Dit jaar staat de tiendaagse van de geestelijke gezondheid in het teken van ‘kracht’ en ‘goed omringd zijn’. ‘Samen Veerkrachtig’ verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje, een goed gesprek.

Taboe

“Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken, daar draait het om tijdens deze tiendaagse van de geestelijke gezondheidszorg,” vertelt Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor sociale zaken en welzijn. “We zwijgen nog veel te veel over wat ons emotioneel bezighoudt, terwijl praten met elkaar net een deel van de oplossing is. Omdat taboe doorbreken ook letterlijk betekent het thema uit de binnenkamers te halen, gaan we er echt de straat mee op,” vult Katrien verder aan. “Vanaf 1 oktober worden er verspreid in onze gemeente – op de stoep, op een raam bij onze handelaars, in en voor onze gemeentelijke gebouwen – fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes in krijt neergeschreven. Loop ze niet zomaar voorbij maar sta er, letterlijk en figuurlijk, even bij stil. Aarzel dan niet om ook op uw ramen thuis of op de stoep een spreuk aan te brengen”, zo besluit Katrien.

Er zijn allerlei activiteiten in de regio de komende tien dagen. In Zoersel is er op 4 oktober de infosessie ‘Slapeloosheid en piekeren’ door Samana. Diezelfde dag geeft Abbeyfield in Malle een lezing ‘Al nagedacht over hoe u later wil wonen en leven?’. Op 5 oktober is er in Bethanië GGZ in Zoersel een infoavond over ‘Wat is een soteriahuis?’

Op 6 oktober kan je in De Kapel in Zoersel naar de lezing ‘Op de sofa met Lize Spit’ op initiatief van Bethanië.

Alle activiteiten vind je op www.samenveerkrachtig.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio