Essense Sonja vanuit Florida na orkaan Ian: “De alligators en haaien zwemmen hier door de winkelstraten”

“Het lijkt wel of we naar een rampenfilm aan het kijken zijn”, zegt de Essense Sonja Gevaerts (52), die al zeventien jaar in Florida woont, na de doortocht van orkaan Ian. “Plezierboten uit de haven liggen in de voortuinen van de buren. Bomen zijn geknakt. De elektriciteit is volledig uitgevallen. En ‘downtown’ zwemmen er haaien en alligators rond.”

Dirk Selis

LEES OOK. VOOR EN NA. Zo zwaar heeft orkaan Ian toegeslagen in Florida

Orkaan Ian heeft een spoor van verwoesting door Florida getrokken. De staat sprak vrijdagmiddag over zeker 21 dodelijke slachtoffers, enkele steden zijn helemaal verwoest. Ian is ondertussen onderweg naar het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Vlaamse Sonja Gevaerts uit Essen woont in Fort Myers, recht op het pad van de orkaan.

Woensdag om 4 uur ’s ochtends, vlak voordat de orkaan aan land gaat, kunnen we haar al even bellen. De eerste windstoten zijn dan al begonnen. Voor de ramen van Sonja’s huis zijn speciale luiken aangebracht om ze te beschermen tegen de orkaankracht. “Komt daarbij dat we net terug zijn uit vakantie en geen water hebben kunnen inslaan. Alles was al gehamsterd. Gelukkig is er nog wijn (lacht). We gaan boven in de badkamer schuilen, weg van alle vensters, zodat er niks kan gebeuren. Deze huizen zijn wel zo gebouwd dat ze orkanen kunnen doorstaan. We hopen natuurlijk op het allerbeste.”

Alligators en haaien

Daarna valt de verbinding weg. Pas op vrijdagochtend krijgen we Sonja opnieuw te pakken. “Het was verschikkelijk”, zucht ze. “Ons huis heeft de storm doorstaan, maar de omgeving is herschapen tot het decor van een rampenfilm. Boten in voortuinen, auto’s die botsen omdat alle verkeerslichten weggeblazen zijn. Geknakte bomen. In het havengebied staan ganse wijken onder water, de alligators en haaien zwemmen er rond. Geen elektriciteit, geen internet.”

“Vanmiddag zouden de supermarkten weer opengaan. Ik hoop het, want we hebben honger en dorst. Het is hier dan nog snikheet en de airco is uitgevallen. Ik overweeg om enkele weken naar België te komen. Want ik kan ook niet gaan werken, en in de States betekent dat: geen loon.”

LEES OOK:

Orkaan Ian laat spoor van vernieling achter in Florida: al minstens twaalf doden

Orkaan Ian zet koers richting South Carolina, president Biden kondigt noodtoestand al af

Vastgoed

Jobs in de regio