De vestiging van Nyrstar in Balen. © Bart Dewaele

Beurswaakhond licht Antwerps parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar

Beurswaakhond FSMA heeft het Antwerpse parket ingelicht over mogelijke marktmanipulatie bij de Belgische beursgenoteerde Nyrstar, de Kempense zinksmelter met vestigingen in Balen en Overpelt. Een opsteker voor de aandeelhouders die daar al jaren op aandringen.

Nyrstar werd in 2019 overgenomen door Trafigura. De internationale grondstoffengroep haalde daarbij op papier alle activiteiten uit Nyrstar weg en hevelde ze over naar een nieuwe Britse vennootschap waarvan Trafigura 98% bezat en Nyrstar amper 2%. De kleine aandeelhouders van Nyrstar bezaten door deze constructie plots nog maar een miniem deel van het bedrijf en zagen de waarde van hun belegging compleet kelderen.

Beurswaakhond FSMA startte in 2019 een administratiefrechtelijk onderzoek naar de informatieverstrekking door Nyrstar, na een waarschuwing omdat de aandeelhouders over onvoldoende informatie beschikten om de jaarrekeningen goed te keuren. Het onderzoek spitste zich eerst toe op de informatieverstrekking over de commerciële relatie met Trafigura en werd later uitgebreid met twee luiken: de informatieverstrekking over de verwachte winstbijdrage en de totale kostprijs van de Australische smelterij Port Pirie, en over de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van de vennootschap eind 2018.

Administratieve geldboete

Op basis van het definitieve verslag van de auditeur heeft het directiecomité van de beurswaakhond nu beslist een procedure in te stellen die tot de oplegging van een administratieve geldboete kan leiden. Het directiecomité zegt vier grieven te hebben weerhouden, waarvan er drie betrekking hebben op een miskenning van het verbod op marktmanipulatie. Het directiecomité heeft ook aan de auditeur gevraagd om het onderzoek uit te breiden naar de bestuurders van Nyrstar die in functie waren op het moment van de feiten.

(blg, grvr)

Vastgoed

Jobs in de regio