Kinderen kunnen zich uitleven tijdens de speeltijd met de klimtoren en de zandbergen. ©  koen fasseur

Onthardingscampagne voorgesteld in VBS De Ceder: “Kinderen ervaren minder stress in groene oase”

Nijlen -

Op de speelplaats van VBS De Ceder in Kessel-Station werd vrijdagmiddag de campagne ‘Maak van je school een groene oase’ gelanceerd. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Milieu en Natuur, gaf wat meer uitleg over de keuze van De Ceder als startplaats van de campagne.

Gino Van Looy

“De provincie Antwerpen werkt samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS om scholen te laten ontharden”, begint De Haes. “Als we over dat project bezig zijn, wordt De Ceder altijd aangehaald als voorbeeld. Zelf ben ik van Itegem, niet ver van hier, maar ik was hier nog nooit geweest en ik moet zeggen, ik ben aangenaam verrast. De speelplaats is echt een groene speeloase geworden. Ik besef ook dat niet elke school zich op deze manier kan omvormen, maar we werken met een catalogus die gaat van kleine groene oases tot grote. Voor elke categorie zijn er subsidies voorzien. Het kan al beginnen met het aankopen van planten. Dat scholen groener moeten worden, is niet alleen goed voor het milieu en het klimaat, maar het komt ook de kinderen ten goede. Ze worden er rustiger van en ervaren minder stress. En ik weet waarover ik spreek, mijn vrouw is zelf lerares.” (lacht)

In half jaar tijd groene oase

Juf Lisbeth, die in de school verantwoordelijk was voor het project, licht toe hoe alles in zijn werk is gegaan. “Vroeger was het hier allemaal beton en twee jaar geleden hebben we onze aanvraag ingediend om er een groene oase van te maken. De Regionale Landschappen goten onze ideeën in een plan en met de hulp van ouders en vrijwilligers zijn we erin gevlogen. Op iets meer dan een half jaar was het klaar en iedereen vindt het een voltreffer.”

 ©  koen fasseur

Een groen speelplaats heeft dan ook alleen maar voordelen. “Kinderen kunnen zich nu echt uitleven tijdens de speeltijd met de klimtoren en de zandbergen, maar voor de rustige kindjes hebben we ook een stille zone. Er zijn minder botsingen, valpartijen en conflicten. Bovendien is de speelplaats ook nuttig voor de eindtermen, want leerlingen leren hier ook spontaan koprollen en ze leren spelenderwijs over fruit en groenten die hier groeien. Een groen speelplaats heeft echt voor elk wat wils. En de vuile broeken nemen we erbij.” (lacht) (givl)

 ©  koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio