Antwerpenaren bezitten in totaal meer dan 60.000 vuurwapens. ©  VUM

4 op 100 Vlamingen hebben vuurwapen in huis: opnieuw stijging in aanvragen na corona

Yannick Verdyck, doodgeschoten tijdens een huiszoeking, had op zijn eentje een stuk of honderd wapens in huis. Hij is echter een uitzondering. Op honderd Vlamingen hebben er slechts vier een vuurwapen in huis, maar de trend is wel stijgend.

Dirk Hendrikx

LEES OOK. Doodgeschoten Yannick Verdyck had meer dan 100 wapens in huis: hoe slaagt iemand daarin?

Het cijfer komt uit een onderzoek dat het Vlaams Vredesinstituut vorig jaar publiceerde na een enquête onder een paar duizend Vlamingen. Vier op honderd is relatief laag. In de Verenigde Staten (kan niet missen) gaan schattingen richting twintig op honderd. Maar het kan nog lager, zoals in Nederland, waar het maar één op honderd is. België zit ongeveer op het Europees gemiddelde.

Het aantal aanvragen voor een vergunning ging sinds 2010 duidelijk omhoog, met de provincie Antwerpen als scherpste stijger, met per jaar tot 10 procent meer vergunningen, tot de pandemie uitbrak en de banen voor sportschutters dichtgingen. Dat leidde tot een daling, maar in de loop van vorig jaar hervatte de stijging opnieuw en die trend zette zich door begin dit jaar. Opmerkelijk: er was een duidelijke piek in het aantal aanvragen na de terroristische aanslagen in 2015 en 2016.

Soorten vuurwapens

Het populairst zijn de wapenlicenties model 9. Dat zijn de lichtere vergunningen voor sportschutters, waar geen politie-onderzoek of goedkeuring van de provincie bij komt kijken. Je kunt er niettemin een kaliber punt 22 mee kopen, pistool of lang geweer, goed voor kogeltjes van 5,5 millimeter, waarmee je net zo goed iemand kunt doodschieten. In 2021 werden zo 2.607 licenties uitgereikt in de provincie Antwerpen. Een vergunning model 4, met politie-onderzoek en goedkeuring provincie, heb je nodig voor alle zwaardere wapens. Zo zijn er in 2021 in Antwerpen 1.671 uitgereikt. (lees verder onder de grafiek)

© RR 

“Pas op, een sportgeweer ga je ook niet zomaar even kopen”, zegt Merksemnaar Luc Brees, voormalig voorzitter van de Belgische schuttersverenigingen. “Je moet lid zijn van een club, proeven afleggen en een blanco strafblad hebben.” In 2021 werden ook 167 vergunningen weer ingetrokken. “Dat wordt goed opgevolgd. Als de politie ter plaatse moet komen bij een ruzie of een vechtscheiding bijvoorbeeld, kunnen ze onmiddellijk je wapenvergunning intrekken.”

Vier op honderd met een wapen is misschien weinig, maar het totaal aantal wapens in de provincie Antwerpen bedroeg in 2018 (laatst beschikbare cijfer) toch nog 63.110, verspreid over 21.404 inwoners. Voor heel België lag het aantal geregistreerde vuurwapens toen op bijna 800.000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER