Fred C., Kenny V.A. en Gianni F. © rr 

Veroordeelde ex-dokwerker riskeert opnieuw tien jaar cel: “Ben terug vertrokken, back on track”

Het parket heeft tot tien jaar cel gevorderd tegen de kopstukken van een organisatie die meer dan twee ton coke het land probeerde in te krijgen. “Visfilets en koffie invoeren zijn niet direct typische activiteiten voor een verzekeringskantoor”, klonk het.

Sam Reyntjens

Het dossier tegen de 17-koppige organisatie die vrijdag terechtstond in Antwerpen dateert al van 2018, de verdachten werden begin 2019 opgepakt. Hoewel ze al wel cryptofoons gebruikten steunt het dossier niet op berichten uit het toen nog niet gekraakte Sky ECC. Toch kregen de speurders ook hier een duidelijke kijk op de handel en wandel van de organisatie, onder meer door het klassieke aftappen van telefoons maar ook door in de woning van Kenny V.A. (37) een stel microfoons te verbergen. Zo hoorden ze hoe de ex-havenarbeider zich na een veroordeling voor cocaïnesmokkel klaarmaakte voor een comeback in het drugsmilieu. “Ik ben terug vertrokken, back on track”, hoorden de speurders V.A. vertellen.

De directe afluistering in de woning van V.A. in Wijnegem werd geplaatst nadat op 13 juni 2018 in de bodemstructuur van een container met bananen uit Suriname 317 kilogram cocaïne werd aangetroffen. De container was met behulp van straddle-chauffeur Fred C. de haven uitgesmokkeld, aan de telefoon hoorden de speurders C. afgeven op Kenny V.A. en zeggen dat die hem in de problemen gebracht had. Reden genoeg om het vizier op V.A. te richten. “Ik ben voor de zomer ongeveer 300 kwijtgeraakt”, horen ze hem onder meer zeggen. De speurders houden goed in de gaten wie er op bezoek komt bij V.A. Zo zien ze dat hij contacten heeft met Gianni F. (31) en Abdelaziz A. (44). Tegen die laatste vertelt V.A. dat de ‘bak met de 317 kilo voor de Che was’. Die Che was volgens de aanklager Redouan C. (47) uit Deurne, een man met een transportfirma en een Mercedes AMG C63 die volgens het parket ‘boven zijn loonschaal’ lag.

Enkele maanden later komt de organisatie opnieuw in beeld. Een container met bananen uit Ecuador blijkt 2,4 ton cocaïne te verbergen. De drugs worden eruitgehaald en de container wordt verder gevolgd tot aan een loods in Sint-Gillis-Waas waar Gianni F. rondloopt. “F. regelde de loods en communiceerde via een cryptofoon met Kenny V.A. en ‘Che’”, aldus de aanklager. In zijn woning vertelt Kenny dat hij 1.000 euro per kilogram zou krijgen als hij ging helpen met het ‘strippen van een container’. De speurders denken dat ook deze partij voor ‘Che’ bedoeld was. Ze horen Gianni F. namelijk klagen over de opdrachtgever en het feit dat er geen cocaïne in de container zat: ‘Er zat niks in, die Che met al zijn show.’ De lege container levert F. nog meer kopzorgen op, hij wordt naar Nederland gesommeerd en krijgt daar een pak slaag. In de loods laat de bende drie ton bananen achter.

Verzekeraar die in vis en koffie wil handelen

De container met cocaïne (en bananen) leidt de speurders ook naar Mohamed E.H. uit Borgerhout. De verzekeringsmakelaar blijkt onder een alias contact gezocht te hebben met de bonafide expediteur van de lading. Als de politie hem oppakt hangt aan zijn sleutelbos een USB-stick met documenten over de invoer van koffie uit Brazilië en visfilet uit Ecuador. “Doorsnee verzekeringskwesties natuurlijk”, sneerde de aanklager vrijdag. Tegen de verzekeringsmakelaar werd zeven jaar cel geëist. Voor Kenny V.A., Redouan C. en Abdelaziz A. vorderde het parket tien jaar gevangenis, Gianni F. riskeert er negen. De andere beklaagden zijn vooral tussenpersonen, transporteurs en havenarbeiders zoals Fred C. die een handje hielpen. Zij riskeren tussen tien maanden en zes jaar gevangenis. Ook een Colombiaan die speciaal voor een van de uithalingen naar ons land reisde en hier instructies gaf aan Abdelaziz A., wordt mee vervolgd en riskeert vijf jaar cel.

Volgens het parket was de organisatie ook betrokken bij de poging tot invoer van 402 kilo coke uit Brazilië. Het nummer van de container met coke werd in de auto van Abdelaziz A. aangetroffen. De cocaïne werd in Brazilië al onderschept. De groep probeerde in februari 2019 ook een lading van 23 kilo in het motorcompartiment van een koelcontainer uit te halen. Dat lukte niet omdat ze de container niet vonden, uiteindelijk werd de cocaïne in Nederland onderschept.

De vermeende kopstukken verschenen vrijdag bijna allemaal in persoon voor de rechter, enkel Gianni F. liet zich vertegenwoordigen. F. verblijft al geruime tijd in het buitenland, hij is betrokken bij een conflict in het drugsmilieu waarbij zijn ouderlijke woning in Merksem al meerdere keren het doelwit van aanslagen werd. Vanaf 13 oktober komen de advocaten van de verdediging aan het woord.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio