De leerlingen van freinetschool De Vlindertuin in Lille hebben het naar hun zin op hun grotendeels ontharde speelplaats. © Bart Van den Langenbergh

Scholen krijgen steun voor groenere speelplaatsen: “Kinderen ervaren minder stress”

Lille -

Het provinciebestuur van Antwerpen wil de komende drie schooljaren zo veel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen. Met het project Maak van je school een groene oase krijgen de scholen concrete steun om meer groen te realiseren. In de Kempen is freinetschool De Vlindertuin in Lille een toonvoorbeeld van een groene oase. “In onze groene omgeving kan ieder kind zichzelf zijn”, zegt Pieter Cnaepkens, directeur van De Vlindertuin.

Bart Van den Langenbergh

De traditionele grijze tegels van speelplaatsen zijn eerder een zeldzaamheid in freinetschool De Vlindertuin op Berg in Lille. De kinderen kunnen tijdens de pauzes naar hartenlust ravotten in een groene omgeving met onder meer een buitenpodium, veel gras en nieuwe boompjes. De school heeft de speelplaats grotendeels onthard en beschikt ook over een moestuin en een vijver voor educatieve activiteiten. “Onze ingrepen kunnen niet in elke school gerealiseerd worden. Maar het is wel fijn dat er zo veel mogelijk tegels gewipt kunnen worden”, legt Pieter Cnaepkens, directeur van de freinetschool in Lille uit. “Een groene speelplaats is niet alleen ecologisch en pedagogisch beter. Koning voetbal regeert ook niet meer. Als het speeltijd is, kan ieder kind gewoon zichzelf zijn.”

Een grote zandbak kan niet ontbreken in De Vlindertuin in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Groene oasen

Het provinciebestuur van Antwerpen wil de komende jaren zo veel mogelijk groene speelplaatsen zien, ook in de Kempen. De provincie wil samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete scholen helpen ontharden en vergroenen. “Met het nieuwe project ‘Maak van je school een groene oase’ zorgen we ervoor dat vergroeningstrajecten haalbaar en laagdrempeling zijn voor de scholen”, legt Jan De Haes (N-VA)uit, gedeputeerde voor Milieu en Natuur. “Er zijn geen lange wachttijden meer. Scholen stellen zelf een pakket samen in functie van hun beschikbare tijd en middelen.”

De deelnemende scholen kunnen kiezen voor een kleine, middelgrote of grote oase. Een school krijgt 70 tot 100% van de investeringskost terugbetaald. Het regionaal landschap helpt bij de uitvoering, brengt een bezoek aan de school en geeft ook advies bij de plantenkeuze en administratie. “Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen”, zegt Jan De Haes. “Buitenlessen zetten ook aan tot een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee. Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem helpt ons om droge periodes te overbruggen.”

Gedeputeerde Jan De Haes (rechts achteraan) van de provincie Antwerpen test samen met enkele leden van het regionaal landschap Grote en Kleine Nete en het gemeentebestuur van Lille een speeltoestel uit bij De Vlindertuin in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Ontharden

De provincie trekt voor het nieuwe project een totaalbudget van 750.000 euro uit. Alle kleuter-, lagere en secundaire scholen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ook het gemeentebestuur van Lille wil in de eigen scholen meer ontharden. “De inspanningen van De Vlindertuin zijn het mooiste voorbeeld in onze regio”, vertelt Luc De Backer (Inzet), schepen van Onderwijs in Lille. “In onze school in de Schoolstraat in Gierle zijn we zelf momenteel bezig met de realisatie van op de opvang van 15.000 liter regenwater. En ook het katholieke net is al bezig met een vergroening.”

www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio