Anne-Marie schreef een boek over paardentherapie en dat inspireerde Gaston om zelf ook te gaan schrijven.  © Ward Bosmans

Gaston Maes schrijft ‘Misboekje voor gelovige ketters’: “Angst van de mensen liefdevol doorprikken”

Ruisbroek -

Vandaag stelt Gaston Maes (67) uit Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) zijn eerste boek voor. Het is een verzameling cursiefjes over kleine en grotere dingen die zijn pad kruisten. De titel Misboekje voor ongelovige ketters refereert naar zijn jeugd toen hij misdienaar was en hoe die relatie met de Kerk door de jaren heen evolueerde.

Ward Bosmans

Gaston Maes studeerde af als leraar Nederlands/Duits. Die job deed hij slechts een hele korte periode, want hij kwam al vlug in de verfindustrie terecht. De ouders van Gaston hadden namelijk een verfwinkel. Hij voegde een afdeling autolakken toe aan het bestaande gamma. Zo ontstond er een goede band met Glasurit, een dochteronderneming van BASF gespecialiseerd in autolak. Uiteindelijk startte Gaston een eigen bedrijf in Sint-Niklaas en opende even later ook vestigingen in Antwerpen en Puurs. Tot 2001 was hij actief als exclusief distributeur en werkte hij met 23 medewerkers. Daarna werd zijn bedrijf overgenomen door BASF en werkte hij nog elf jaar als sales manager in die sector. Daarnaast had hij een consultancybedrijf voor carrosseriebedrijven en een communicatiebureau onder de naam ‘Blauwe Bananen’.

Paardentherapie

In 2003 leerde hij zijn vrouw Anne-Marie Bourgeois kennen. “Dat heeft voor een groot stuk mijn verdere leven bepaald. Anne-Marie was bezig met paardentherapie. Iets waar ik in het begin sceptisch tegenover stond. Ik was, zoals zovele mensen, van het principe dat paarden bereden moesten worden. Maar toen ik zag hoe bijzonder de interactie tussen paarden en mensen kan zijn, stond ik versteld. Het is moeilijk uit te leggen als je het niet hebt meegemaakt. Anne-Marie werd dikwijls met dat scepticisme geconfronteerd en besloot om er een boekje over te schrijven. Daar werd ook de kiem gelegd voor mijn boek.”

© Ward Bosmans

Puzzel

Misboekje voor gelovige ketters bevat verhalen, impressies en bedenkingen van de voorbij drie tot vijf jaar. “Ik ben een kind van de jaren zestig. Tot mijn zeventiende was ik misdienaar. Het was een periode waar de Clerus het voor het zeggen had. Er hing permanent een cultuur van angst in de lucht. Datzelfde gevoel zie ik nu terugkomen. Er is bijvoorbeeld een wildgroei aan coaches. Lifestyle coaches, rouwbegeleidingscoaches tot zelf menstruatiecoaches. Het is alsof we al die dingen niet meer zonder hulp kunnen. Het leidt tot angst bij de mensen. Met deze bundeling van cursiefjes wil ik dat liefdevol doorprikken. Het leven is een puzzel. Als je een paar donkere stukjes hebt, betekent dat niet dat de hele puzzel lelijk is. Dit boekje wil mensen aanzetten om stil te staan en na te denken over het leven.”

Opbrengst voor lokale school

De thema’s in het boekje van Gaston zijn heel divers. Wat is Geluk? De klimaatopwarming. De schoonheid van een klaproos. Een 99-jarige man die elke dag zijn wandeling maakt… De rode draad is dat het leven de moeite waard is. Er zit vaak een zekere vorm van spiritualiteit in de teksten, maar het wordt nooit zweverig. Gaston gebruikt heldere woorden. Het boekje is opgedeeld in zes hoofdstukken: Berouw, Geloof, Hoop, Liefde, Vetrouwen en Wegzendingen zegen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een gedicht van zijn jeugdvriend Luc Reynaert.

Gaston Maes geeft zijn Misboekje voor gelovige ketters in eigen beheer uit en de opbrengst gaat volledig naar de lokale school De Krinkel uit Ruisbroek.

Bestellen kan via info@nac-workshops.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio