Enkele Kleiduivels hier nog op het (droge) parcours in de kleiputten.  © jw

Dit weekend geen motorgeronk op De Klak: motorcrosswedstrijd vindt volgende week of volgend jaar plaats

Reet -

Normaal gesproken zou dit weekend op de terreinen van De Klak op de ’s Herenbaan motorgeronk te horen zijn. Door het aangekondigde slechte weer hopen de leden van de plaatselijke MC De Kleiduivels hun organisatie een week te mogen uitstellen. Bij VLM zijn ze niet erg happig.

Jef Wijckmans

De kleiputten op de ’s Herenbaan zijn in motorcrossmiddens bekend als een terrein waar een van de spectaculairste parcoursen van het jaar uitgetekend worden. In het verleden werden er daarom zowel het paasweekend als het laatste weekend van het seizoen afgewerkt.

De veranderende tijdgeest en de overlast voor de buren maakte dat de paastrofee ondertussen elders plaatsvindt. Maar het prestigieuze finaleweekend bleef al decennialang wel in Reet doorgaan.

De overkoepelende Vlaamse Liefhebbers Motorrijdersbond (VLM) plaatste de Reetse wedstrijden dit jaar op 1 en 2 oktober als finalewedstrijd op de kalender. Maar na een maandenlange zomerdroogte lijkt de weermaker nu het gebrek aan regenwater te willen inhalen.

Omdat de kleigrond het water slechts traag laat doorsijpelen, ligt het gebied er momenteel erg drassig bij. Bovendien wordt dit weekend voorspeld dat de regen met bakken uit de lucht zal vallen. De organisatoren hopen dan ook op een weekje uitstel.

“Crossen zou nog kunnen maar de vele campers rijden zich hier vast” zegt Nico Ielegems. © ies

“Voor de crossers zelf zal het parcours nog wel te doen zijn”, zegt Nico Ielegems, woordvoerder van MC De Kleiduivels. “Maar bij ervaring weten we dat die vele honderden campers waarmee de piloten langskomen zich op de parkings en de toegangswegen zullen vastrijden. De cross nu laten doorgaan hier zou een echte ramp zijn.”

Begin deze week namen de organisatoren contact op met de orde- en hulpdiensten alsook het gemeentebestuur die alle begrip hebben voor hun argumenten. Ook de VLM werd verwittigd en leek volgens Ielegems eerst akkoord te gaan.

Geen voetbalmatch

Maar gisteravond kregen ze het bericht dat een motorcross geen voetbalmatch is die je zomaar kan uitstellen. Ze gaan vanavond in spoedberaad om een beslissing te nemen: uitstellen of afgelasten.

Bij MC De Kleiduivels zitten ze in zak en as. “Dit begrijpen we echt niet”, zegt Ielegems. “Het gaat om de laatste cross van het seizoen. We lopen niemand in de weg want volgend weekend staat geen enkele andere organisatie op de kalender. Hopelijk hebben ze bij VLM begrip voor onze argumenten want niemand is gebaat om de piloten van onze bond met onnoemelijk veel problemen op te zadelen.”  

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio