Het wedkantoor van BetFirst is op het kruispunt het Zonneke gevestigd, 120 meter verder ligt de school SInt Maria Geel. © RR

Geel stelt beslissing over wedkantoor nabij school uit

Geel -

Op de Geelse gemeenteraad lag donderdagavond een convenant voor een wedkantoor op de Pas op tafel. Maar vanwege de nabijheid van een grote school lokte dat heel wat protest uit. Het stadsbestuur laat de kwestie nu onderzoeken.

Hans Otten

De vergunning van het wedkantoor BetFirst op het kruispunt Zonneke op de Pas in Geel loopt eind oktober af, zodat de uitbater een verlenging heeft aangevraagd. Sinds vorig jaar is het voor dergelijke gokkantoren verplicht om in zo een situatie eerst een convenant met het lokale bestuur af te sluiten. Dat een dergelijk convenant donderdag ter goedkeuring op de gemeenteraad lag, kon de oppositie niet smaken.

“Op nog geen 150 meter daarvandaan ligt een grote school (Sint Maria Geel, red.). In andere steden is dat voldoende argumentatie om geen vergunning of verlenging toe te kennen of in het convenant op te nemen dat ze een andere locatie moeten zoeken. Maar in Geel mag dat blijkbaar wel”, stelden Elhasbia Zayou en Dirk Kennis van De Brugpartij vast.

“Liever geen enkel”

Het stadsbestuur en de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout waren wel met de uitbater overeengekomen dat hij zijn zaak op woensdagnamiddag gesloten houdt, zodat rondhangende schooljeugd niet in de verleiding komen om een gokje te wagen. “Maar wat met de andere momenten kort na schooltijd?”, vroeg Greet Daems van PVDA zich af.

De Geelse schepen van Economie Tom Corstjens (N-VA) liet de zitting schorsen, waarna de coalitie besliste om het punt naar de volgende zitting te verdagen. “We zijn als stad absoluut geen liefhebber van wedkantoren op ons grondgebied, we zouden er het liefst van al geen enkele hebben”, benadrukt Corstjens. “We speelden eerst zelfs met het idee om helemaal geen convenant toe te kennen, maar we vernamen dat we dat bij een verlenging van een wedkantoor van klasse F2 gewoon verplicht zijn.”

De schepen stelt dat de stad braaf het ingewonnen advies van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de juridische dienst van IOK heeft gevolgd. “Daar kregen we te horen dat we niet kunnen weigeren vanwege een nabije school, maar blijkbaar zou dat wel kunnen? We laten nu onderzoeken hoe we de situatie kunnen oplossen. Ook voor de uitbater is er nu een probleem, want de volgende gemeenteraad is pas in november, terwijl zijn vergunning eind oktober al afloopt.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio