© ATV

Overbuurvrouw van Sportpaleis sluit na 46 jaar haar dagbladhandel: “Ik wilde nog doorgaan, maar energierekening heeft me doen stoppen”

Deurne -

Lia Verbrugge (65) van dagbladhandel Noël verkoopt vandaag, vrijdag, haar allerlaatste kranten en Lotto-formulieren. Een mijlpaal voor de wijk Kronenburg, die haar laatste krantenwinkel verliest. 46 jaar lang is Lia elke dag om 3u ’s nachts opgestaan. Ze heeft dapper volgehouden, ondanks de opeenvolgende wegenwerven voor haar deur. “Ik wilde doorgaan tot april 2023, maar de gepeperde energierekening heeft me doen besluiten nu al te stoppen”, aldus de overbuurvrouw van het Sportpaleis.

Jan Auman

Als er iemand is die Deurne-Noord heeft zien veranderen, dan is het wel Lia. “Er woont nauwelijks nog een Belg in de buurt”, haalt ze de schouders op. “Toch passeerden er ook de laatste tijd nog dagelijks wat mensen voor hun gazet. Niet zoals in de begindagen natuurlijk. Toen ik hier met mijn ex-man Paul Noël aan begon, in die hete zomer van 1976, gingen wij alleen al van ‘de Frut’ elke dag duizend exemplaren in de brievenbussen van de wijk tussen Sportpaleis en Bosuilstadion steken.”

Lia en Paul hadden een krantenronde overgenomen van haar nonkel Sooi en tante Maria. “We huurden aanvankelijk een piepkleine kiosk naast de tramsporen. Anderhalve vierkante meter. Groter was die niet”, toont Lia een vergeelde foto. “We huurden die barak van het Belgisch leger. Twee jaar later hebben we dit pand in de Tweemontstraat gekocht.”

“Ons huwelijk hield geen stand, maar onder de naam van mijn ex-man ben ik altijd gazetten, papierwaren, Lotto’s en later ook snoep, frisdrank en koffie blijven verkopen. Om 3u stond ik op, elke dag, om de ladingen met vers gedrukte kranten in ontvangst te nemen. Om 5u ging ik open, als een van de vroegste van heel Antwerpen. Zo is het 46 jaar lang gegaan.”

De kiosk naast de tramsporen, waar Lia en haar ex-man in 1976 hun eerste gazetten verkochten. © RR

Wegwerkzaamheden

“Ik zou het niet gekund hebben”, zegt dochter Nele terwijl ze haar mama nog eens goed vastpakt. Met veel liefde en respect. Dat spaak gelopen huwelijk was niet de enige tegenslag die Lia moest overwinnen. Haar winkel ligt op het drukste verkeersknooppunt van Antwerpen. Om de haverklap waren er wegenwerken die de toegang tot de dagbladhandel bemoeilijkten of onmogelijk maakten.

“Tijdens de aanleg van de metro heb ik vijf jaar kranten verkocht via mijn garage aan de achterzijde van de winkel. De aanleg van de nieuwe brug over het Albertkanaal was ook geen pretje. Mijn omzet werd prompt gehalveerd. Tot overmaat van ramp was dat omzetcijfer bepalend om wat later coronasteun te ontvangen, want die werd berekend op net die periode. Een dubbele tegenvaller dus. Ook het wegvallen van de terminus van tram 12 heb ik gevoeld. Straks zal Oosterweel nog veel meer hinder veroorzaken, maar die zal ik dus gelukkig niet meer meemaken.”

De vele wegenwerken zijn niet de reden waarom Lia ermee ophoudt. Ook enkele overvallen hebben haar nooit weg gekregen. “Ik ben 65 geworden dit voorjaar. Ik ga met pensioen”, zegt ze. “Een overnemer heb ik niet gevonden. De winkel, waar ik ook altijd boven gewoond heb, is verkocht. Ik weet niet welke plannen de eigenaar precies heeft, maar een nieuwe dagbladhandel zal er niet komen. Ik verhuis naar een andere wijk in Deurne.”

Lia verwent twee van haar vaste klanten: Kim en Andy, die beiden in de buurt werken en geregeld wat proviand kwamen halen. © JAA

Antwerp

Maar platte rust is niet aan de orde. “Mijn pensioentje zal maar 900 euro bedragen”, vertelt Lia. “Ik ga dus op zoek naar een job voor drie dagen in de week. Wie iets weet, mag me contacteren. En voor de rest zal ik nog meer dan nu supporteren voor den Antwerp. Ik mis geen match op tribune 4. Ik voel dat we dit seizoen eindelijk kampioen zullen spelen.”

Robert Brockx (72) is een van de vele klanten – van welke nationaliteit ook – die enigszins geëmotioneerd afscheid neemt van Lia. “Ik kwam hier van bij de eerste dag dat de winkel open was. Wij hebben wat af geklaagd tegen elkaar. Maar tegelijk hing hier altijd een vrolijke sfeer. En ik heb Lia ook altijd een heel mooie vrouw gevonden. Dat weet ze wel”, knipoogt Robert.

Lia met trouwe klant en ‘aanbidder’ Robert. © JAA

De foto van de legendarische eerste krantenkiosk hing de laatste weken uit in de winkel. © JAA

Ook koffie zetten hoorde er de laatste jaren bij voor de uitbaatster van de krantenwinkel. © JAA

MEER OVER Uitgelicht

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio