Frans De Schutter ontvangt de Gulden Garve. © w&f

Frans De Schutter is pas 7de Stabroekenaar die Gulden Garve ontvangt

Stabroek -

De Gulden Garve is een onderscheiding voor verdienstelijke Stabroekenaars, die de gemeente op een bijzondere manier uitstraling geven. Frans De Schutter is pas de zevende laureaat. Hij ontvangt de Gulden Garve omdat hij meer dan dertig jaar voorzitter was van de Polderbond.

De Polderbond is de overkoepelende organisatie die alle gansrijdersverenigingen uit Ekeren, het polderdistrict, Stabroek en Hoevenen samenbrengt. Het hoogtepunt van het jaarlijkse gansrijden is het keizerrijden en dat wordt georganiseerd door de Polderbond. Frans De Schutter gaf het voorzitterschap door aan Fons Stuyts. 

Franbs De Schutter. © w&f

Burgemeester Rik Frans loofde Frans De Schutter als bruggenbouwer. “Je bent er als voorzitter van de Polderbond altijd in geslaagd om de acht gansrijdersverenigingen steeds op één lijn te krijgen en dat was niet altijd gemakkelijk.”

Frans De Schutter: “Natuurlijk ben ik vereerd om de Gulden Garve te mogen ontvangen. Maar ik denk dat er nog heel wat andere Stabroekenaars zijn die volgens mij in aanmerking komen voor deze prijs.”

Gulden Garve

De Gulden Garve werd voor het eerst uitgereikt in 2008. De titel ‘ereburger’ vond Stabroek wat oubollig. Die titel wordt trouwens op veel plaatsen gebruikt. Daarom ging het bestuur op zoek naar een alternatief dat alleen in Stabroek voorkomt. In overleg met de plaatselijke heemkring en de cultuurraad werd de ‘Gulden Garve’ geboren. Garve is een oud woord dat verwijst naar de opbrengst van de graanoogst, een oogst waar iedereen van een gemeenschap wel bij vaart.

Het eerste exemplaar ging naar de muziekgroep Fixkes, die toen met hun hit ‘Kvraagetaan’ hoge toppen scoorde. In 2010 ging de tweede Gulden Garve naar topchef Tim Meulenaere van het sterrenrestaurant De Koopvaardij. De laureaten van de Gulden Garve komen uit de meest uiteenlopende sectoren. Dat bewijst de toenmalige Rode Duivel Thomas Vermaelen, die in 2011 het derde exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Hans Van Hees maakte litho ‘100 jaar gansrijden in Hoevenen en Stabroek.’ © w&f

Zjuul Krapuul van Katastroof is ook in het bezit van een Gulden Garve en dat geldt ook voor wereldkampioen freestyle windsurfen Dieter Van der Eyken die in 2015 de prijs kreeg. Pleegmoeder Rosette Liekens is ook in het bezit van een Gulden Garve. De Hoevense pleegmama vangt al bijna veertig jaar kinderen in nood op. Het Koninklijk Paleis benoemde haar daarvoor tot Commandeur in de Kroonorde, de op twee na hoogste Belgische onderscheiding. Rosette ontving de onderscheiding uit handen van Koning Filip.

Nieuw relatiegeschenk

De gemeente liet een nieuw relatiegeschenk maken door kunstenaar Hans Van Hees. Het is een steendruk litho die een voorstelling geeft van honderd jaar gansrijden in Stabroek en Hoevenen en wwarva er zijn slechts 25 exemplaren van gemaakt zijn. De litho is gedrukt in het steendrukmuseum van Valkenswaard en manueel ingekleurd, genummerd en ondertekend door de kunstenaar. Frans De Schutter was de eerste die een exemplaar in ontvangst mocht nemen.

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio