© RTV

Mechelse school Colomaplus verwarmt binnenkort met zonne-energie en iedereen kan mee investeren

Mechelen -

Leerlingen van Colomaplus in Mechelen hebben vrijdag symbolisch het eerste van in totaal 644 zonnepanelen op het dak van hun school gelegd. Burgerbeweging Klimaan staat in voor de installatie en financiering van het duurzaam project om de secundaire school te verwarmen met zonne-energie. Iedereen die dat wil, kan mee investeren en ook in de opleidingen gaat aandacht naar hernieuwbare energie.

Sven Van Haezendonck

Leerlingen van Colomaplus mochten vrijdag eens het dak van hun school op om een duurzaam energieproject te lanceren.  ©  Dirk Vertommen

Met 1.450 leerlingen is Colomaplus een van de grootste scholen in Mechelen. Met studierichtingen zoals grootkeuken, horeca en bakkerij is ze bovendien een grootverbruiker van elektriciteit. Om te voorkomen dat de energierekening een strop om de hals wordt, ging scholengroep Kitos op zoek naar een oplossing. Gezien de voorbeeldfunctie van een school moest dat een duurzame zijn en dus zijn zonnepanelen op het dak van de schoolgebouwen een voor de hand liggende keuze.

Burgerparticipatie

Om het project te financieren, werkt Colomaplus met burgerparticipatie. Daarvoor is ze een samenwerking aangegaan met Klimaan. De energiecoöperatie trekt voor de investering burgerkapitaal aan en realiseerde in 2020 al soortgelijke installaties in scholen in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Zemst. Ouders en leerkrachten, maar ook (oud)-leerlingen en bij uitbreiding alle geïnteresseerde burgers krijgen de kans om mee te investeren in de zonnestroominstallatie.

In totaal komen er 644 zonnepanelen op de gebouwen van de Mechelse school.  ©  Dirk Vertommen

LEES OOK. Knal!-festival leert je hoe om te gaan met torenhoge energieprijzen: “We willen geen speelbal meer zijn”

“Als erkende sociale onderneming waren we meteen enthousiast om samen te werken met een scholengroep”, zegt Tim Hermans, projectcoördinator bij Klimaan. “We vinden dit een bijzonder waardevol project door de educatieve en richtinggevende rol die Colomaplus speelt in de omgeving. We hopen met dit project ook de volgende generatie te overtuigen van het belang van lokale en hernieuwbare energie en haar enthousiast te maken om onze energie in eigen handen te nemen”, legt Hermans uit.

Opleidingstraject

Colomaplus wil haar leerlingen en leerkrachten zo veel mogelijk betrekken bij dit project. De secundaire school heeft plannen om er een boeiend opleidingstraject van te maken rond aspecten als techniek, klimaat en energievoorziening. Aan het project zitten volgens de school zoveel aspecten dat het zich in de leerstof van vrijwel elk vak laat integreren.

“Uiteraard zijn we heel tevreden dat we een oplossing hebben gevonden voor de gigantische uitdaging die op ons afkomt inzake energievoorziening, maar het gaat veel verder dan dat. De mogelijkheden om dit project te integreren in verschillende vakken zijn eindeloos”, vertelt Francis Van Caer, afgevaardigd bestuurder van Kitos.

Leerlingen en oud-leerlingen kunnen mee investeren in het project. ©  Dirk Vertommen

LEES OOK. Mechelen heeft winterplan klaar voor energiebesparing: maar tot 19 graden verwarmen, minder licht op straat en geen schaatspiste

“Het thema energie hoort thuis in een brede maatschappelijke context en zal een grote rol blijven spelen, ook voor de volgende generaties. Wij zien het dus als onze taak om ons netwerk ervan bewust te maken dat iedereen hierin een actieve rol kan spelen door mee te investeren in onze energievoorziening”, legt Van Caer uit.

Klimaan organiseert samen met de school infosessies om alle betrokkenen te informeren over het project en de mogelijkheid om te investeren. Op donderdag 13 oktober is er een fysieke infosessie, op woensdag 19 oktober gaat het om een online webinar. Inschrijven kan je via onderstaande website.

https://coop.klimaan.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio