Via een brug gaat het pad over de Vliet onder de spoorweg. © VLM

Fietsers rijden autovrij en in het groen op nieuw fietspad langs Bovenvliet

Schelle, Hemiksem -

In Schelle start over enkele dagen de aanleg van een nieuw recreatief fietspad langs de Bovenvliet, vanaf de grens Schelle-Hemiksem tot aan de grens Hemiksem-Aartselaar. Het traject van net geen twee kilometer lang biedt fietsers een volledig conflict- en autovrij pad door het groen.

Het traject van het nieuwe fietspad. © VLM

Vanaf de Provinciale Steenweg, tussen de Bovenvliet en de parking van Delhaize, rijden de fietsers in de toekomst het drie meter brede fietspad op. Het pad volgt de waterloop tot het via een nieuwe fietsbrug de Bovenvliet oversteekt. Via een stuk langs het industrieterrein en het bos maakt het fietspad ten slotte aansluiting op de Zinkvallaan in Hemiksem.

Een impressie van het nieuwe fietspad met de brug over de Vliet. © VLM

“Omdat de spoorlijn Antwerpen-Puurs het traject kruist, is nog een tweede fietsbrug nodig”, verduidelijkt burgemeester van Schelle Rob Mennes (CD&V). “Die hindernis wordt omzeild met een brug uit kunststof die onder de spoorwegbrug loopt. Ter hoogte van de spoorweg sluit het fietspad eveneens aan op de Noeversebosweg, waar de aansluiting wordt voorzien voor de geplande fietsostrade langs de spoorlijn 52. Verderop maakt het nieuwe pad ook een connectie met de Leonard Vereyckenplaats.”

Natuurgebied

Omdat de fietsverbinding deels door natuurgebied loopt, gaat extra aandacht naar een natuurlijke inrichting. Mennes: “Tussen de spoorwegbrug en de Zinkvallaan krijgt het pad een halfverharding zodat het regenwater nog steeds in de grond kan sijpelen. Daarnaast zorgen nieuwe houtkanten en ijsvogelwanden voor een toename van de biodiversiteit. Exoten langs de waterloop worden bestreden, zodat de streekeigen planten volop kansen krijgen.”

De realisatie vormt een onderdeel van het Landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem-Schelle fase 1 van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is als waterloopbeheerder bouwheer van het fietspad. De provincie en Schelle en Hemiksem zijn de andere partners in het project.

Burgemeester Rob Mennes staat aan de spoorwegbrug waar het fietspad onder duikt. © barf

Burgemeester Mennes is erg opgetogen dat het project eindelijk tot uitvoering komt. “Het was een traject van lange adem, de eerste nota’s voor dit traject schreven we reeds in 2005. Met een investering van meer dan 450.000 euro voor Schelle van de totale aanbestedingsprijs van 1,7 miljoen euro, is dit proportioneel bijzonder veel. Maar het is een investering met veel toekomstpotentieel”, motiveert hij.

“Het fietspad is de kapstok voor een structureel veilige fietsverbinding tussen de Schelde in Schelle tot aan en over de A12/N177. Een noodzakelijke en nog te realiseren schakel is een fietsbrug over de N148. Maar wat vandaag nog niet is, kan misschien morgen. Het groene plaatje maakt het fietspad ideaal voor recreanten. Maar ook voor het woon-werk- en schoolverkeer is het interessant, zowel naar veiligheid als tijdsbesparing omdat je niet eerst een heel stuk door Hemiksem moet rijden.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio