Klimaatneutraal Mechelen en burgerbeweging Klimaan organiseren dit weekend het allereerste energiefestival Knal! ©  Dirk Vertommen

Knal!-festival leert je hoe om te gaan met torenhoge energieprijzen: “We willen geen speelbal meer zijn”

Mechelen -

In congrescentrum Lamot in Mechelen vindt dit weekend het allereerste energiefestival Knal! plaats. Mechelen Klimaatneutraal en burgerbeweging Klimaan leren je hoe om te gaan met energieprijzen die de pan uitswingen, maar ook hoe je zelf kan bijdragen aan de uitdagingen rond de klimaatverandering.

Sven Van Haezendonck

Een zomer vol droogte en hitte met bosbranden als gevolg, maar ook noodweer en overstromingen. Daar komt door de oorlog in Oekraïne de energiecrisis bovenop. “Tot enkele jaren geleden was er voor veel mensen geen groot gevoel van urgentie. Nu dreigen velen meteen over te gaan in een fase van moedeloosheid of zelfs angst. Nochtans hebben we nog altijd zelf de sleutel in handen om er iets aan te doen én de nodige technologie is voorhanden”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Klimaat en Energie.

LEES OOK. Mechelen heeft winterplan klaar voor energiebesparing: maar tot 19 graden verwarmen, minder licht op straat en geen schaatspiste

Met de organisatie van Knal! willen Mechelen Klimaatneutraal en burgerbeweging Klimaan medeburgers inspireren en het pad effenen voor een klimaatneutrale toekomst. “De huidige energieprijzen kunnen verlammend werken, maar we kiezen er als burgerbeweging voor om niet bij de pakken te blijven zitten. Er is geen tijd om te palaveren. Tijdens Knal! willen we focussen op welke concrete acties zoden aan de dijk brengen”, zegt Patrick van Assche, voorzitter van Klimaan.

Breed programma

Het programma van het eerste energiefestival bestaat uit twee delen: zaterdag 1 oktober ligt de focus op informatie met workshops en advies, zondag is meer een familie- en netwerkdag. Voor het openingsdebat op zaterdag om 11u zijn onder andere de bekende activist en filmmaker Nic Balthazar en Frederik Loeckx van Flux50 van de partij. Zij zoomen in op de vraag hoe we als samenleving onafhankelijk kunnen worden van fossiele brandstoffen. Balthazar geeft nadien (13 tot 14u) nog een lezing over hoe je de kilmaatverandering kan veranderen.

Televisiegezicht Nic Baltazar is een overtuigde klimaatactivist. ©  Frederiek Vande Velde

LEES OOK. Mechelse school Colomaplus verwarmt binnenkort met zonne-energie en iedereen kan mee investeren

Op de Knal!-infomarkt kan je vanaf 14u terecht voor gratis advies en over duurzaam bouwen en renoveren. Je kunt er bijvoorbeeld kennismaken met aanbieders van energiezuinige technieken en duurzame materialen of informatie krijgen over leningen en premies voor renovaties. Op de markt vind je ook tips om energie te besparen of ze te delen.

Mensen enthousiast maken

Je krijgt er ook alle informatie over Mechelse energieprojecten. Daarnaast zijn er vanaf 14u heel wat lezingen en workshops. Op zondag 2 oktober kan je om 13.30u deelnemen aan een begeleide fietstocht door Natuurpark Rivierenland. Je moet er wel voor reserveren. Op datzelfde moment zijn er in Lamot ook nog verschillende workshops waarvoor je kan inschrijven.

“Als burgerbeweging focussen we al vier jaar op zuivere grond, gezonde lucht, voldoende water en duurzame energie. Met Knal! zetten we die missie extra in de verf. Wij willen mensen enthousiast maken door hen oplossingen te bieden die heel tastbaar zijn”, zegt Elise Steyaert van Klimaan. “Tegelijkertijd dromen we groot voor onze stad en organiseren we workshops over hoe we het delen van energie en water concreet kunnen maken, maar ook over hoe we onze wijken kunnen loskoppelen van gas. We willen geen speelbal meer zijn van die fluctuerende prijzen”, legt Steyaert uit.

www.knalenergiefestival.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio