©  Oomen, Arenda

Onze bespaartip: twee grote wasjes in de vaatwas tegen zeven kleine met de hand, een verschil van 90 euro per jaar

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt aan sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

Wat is goedkoper: de vaat met de hand afwassen of alles in de vaatwasser gooien? Daarover bestaat nogal wat onenigheid. Bij de vraag komen dan ook heel wat variabelen kijken: hoe energiezuinig is je vaatwasser? Laat je de hele tijd warm water lopen tijdens het afwassen?

Luc Demeyere van energiemakelaar Enbro maakte een snelle berekening. “Een handwas van 10 liter met heet water, verwarmd door een elektrische keukenboiler zou je vandaag ongeveer 37 cent per afwas kosten. Voor een vaatwas kost het 44 cent per beurt.”

Alleen is de vaatwas stukken groter: “Die kan veel meer aan dan die afwasbak van 10 liter en hoeft ook niet elke dag te draaien. Als je 2 keer de vaatwas gebruikt per week in plaats van 7 kleine wasjes met de hand, levert je dat met de huidige prijzen zelfs 90 euro per jaar op.” JVBo, JDG

Vastgoed

Jobs in de regio