Stefanie Vanstaen (medewerker Communicatie), Ann-Marie Morel (schepen van Samenleven) en Marijke Van Assche (coördinator Gezondheid). © rr

Puurs-Sint-Amands zet in op gezonde medewerkers: “Onze mensen moeten zich goed voelen op de werkvloer”

Puurs-Sint-Amands -

De vijfhonderd medewerkers van de gemeente Puurs-Sint-Amands gaan de gezonde tour op. Het gemeentebestuur lanceerde deze week het project #GezondeMedewerkers, waarmee het een aantal initiatieven neemt die inzetten op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers.

Ward Bosmans

De initiatieven gaan van fruit op het werk tot het stimuleren van het gebruik van de fiets om naar het werk te komen. Schepen van Samenleven Ann-Marie Morel (CD&V) ziet de medewerkers van de gemeente als het menselijk kapitaal. “Omdat zij onze organisatie laten draaien, vinden we het belangrijk dat ze zich goed voelen op de werkvloer. We stelden een visie op over wat gezondheid op het werk betekent en die wordt 100% gedragen door het College van Burgemeester en Schepenen en door het managementteam. Zo zorgen we ervoor dat we werken aan een gezond werkklimaat en niet alleen aan losstaande acties. Binnen de visie werken we rond vier thema’s: beweging, voeding, vaardigheden en welzijn.”

Eén van de eerste initiatieven is een fruitmand op de verschillende werkplekken. Verder betaalt de gemeente ook het inschrijvingsgeld voor bepaalde sportevenementen in de gemeente en CC Binder organiseert voor alle inwoners driemaal per jaar een lezing over gezondheid.

Trotse ambassadeurs

Daarnaast zijn er ook campagnes zoals ‘Met de fiets naar het werk’, waarbij de fietsende medewerkers een verrassing krijgen. Volgens schepen Morel is het de bedoeling dat de medewerkers ook zelf ideeën aanbrengen. “Zo organiseren we regelmatig een gezonde lunch waarbij iedereen feedback mag geven over voorbije acties en mag brainstormen over toekomstige ideeën. Maar personeelsleden moeten niet verplicht deelnemen aan de initiatieven van #GezondeMedewerkers. Wij dringen niets op, ze kiezen zelf of ze gebruikmaken van de mogelijkheden die wij aanbieden. Voorlopig merken we alleen maar heel veel enthousiasme. Zo kunnen medewerkers een sportshirt verdienen en die blijkt gegeerd. We krijgen veel foto’s binnen van collega’s die in onze T-shirt aan het sporten zijn. Ze voelen zich duidelijk trotse ambassadeurs.” (wabo)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio