Sluizen weer open bij de Vlaamse Waterweg: directie en vakbonden vinden akkoord voor gedupeerde werknemers

Donderdagavond is er bij de Vlaamse Waterweg een spontane staking uitgebroken. Daardoor lag al het verkeer op de Vlaamse binnenwateren stil tot vrijdagmiddag, toen er toch een akkoord uit de bus kwam. “Er waren afspraken over statutaire benoemingen niet nagekomen”, zegt Raf Daniels, voorzitter van het ACV bij de Vlaamse Waterweg.

Dante Bellon, Emilia Kerstens

De spontane staking kwam er omdat statutaire benoemingen van binnenvaartbegeleiders zonder uitleg waren ingetrokken. “In juli kreeg een vijftigtal mensen te horen dat ze plaatsen kregen toegewezen, maar dat gaat nu ineens niet meer door. Dat was voor ons onaanvaardbaar”, zegt Daniels. Daarom legden de werknemers die aangesloten zijn bij de vakbonden ACV, ACOD en VSOA het werk neer over heel Vlaanderen.

Snel akkoord

“We gaan ervan uit dat het overleg een oplossing zal bieden. De directie zet alles op alles om een overeenkomst te sluiten”, aldus Liliane Stinissen, woordvoerder van de Vlaamse Waterweg.

En zo geschiedde. Omstreeks half twaalf liet ACV-voorzitter Raf Daniels weten dat de onderhandelingen afgelopen zijn en de scheepvaart meteen wordt heropgestart. “We sturen nu een mailing uit naar de werknemers dat er een akkoord is, zodat we meteen weer aan het werk kunnen.” Voor de ‘gedupeerde’ werknemers komt er uit de bus dat zij nu een contract van onbepaalde duur krijgen in plaats van een van bepaalde duur.

Frustratie

De staking zorgde bij enkele scheepvaarders toch voor frustratie. “Ik ben gisteravond nog net kunnen passeren in Wijnegem, maar sinds donderdagavond 21u lig ik hier vast in Olen”, zegt een Nederlandse schipper. Hij is met een lading chemische stoffen onderweg richting Luik. “Ik hoor dat er een akkoord in de maak is en dat ze mogelijk om 14u het werk hervatten. Ik weet niet of dat klopt, maar ik vraag me wel af waarom ze nog uren wachten als ze er toch uit zijn.” Zijn gebeden werden verhoord.

Vastgoed

Jobs in de regio