© ATV

Kyiv Pop Up Store opent Antwerp Fashion Weekend, mét optreden van Eurovision-winnares Ruslana

Als start van het Antwerp Fashion Weekend is donderdagavond op feestelijke wijze de Kyiv Pop Up Store geopend. Oekraïense modeontwerpers en kunstenaars verkopen er nog tot 22 oktober kledij, juwelen en schilderijen, rechtstreeks geïmporteerd uit Oekraïne. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar protheses voor kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. De meest opvallende gast: Ruslana, de winnares van het Eurovisiesongfestival in 2004.

Greg Van Roosbroeck

Geel-blauwe kleurcombinaties, een drietand tegen de muur en een catwalk met modellen die Oekraïense kledingstukken showen. Wie donderdagavond de Kyiv Pop Up Store op de gelijkvloerse verdieping van de Antwerpse Stadsfeestzaal binnenwandelende, waande zich op een modedefilé in de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

Bijna vier weken lang stellen negentien ontwerpers en artiesten uit het felgeplaagde land hun zelf ontworpen modelijnen, schilderijen en juwelen tentoon. Het leeuwendeel van de opbrengst gaat naar verschillende ziekenhuizen in Oekraïne, waar ze het geld gebruiken om protheses voor oorlogsslachtoffertjes aan te kopen.

De opening van de Kyiv Pop Up Store was een event met de glimlach. Reden ook waarom elke aanwezige een badge kreeg opgespeld met een breedlachende emoji. Er werd ook echt gelachen, gedanst en gezongen. Zelfs door Ruslana, de wereldbekende Oekraïense zangeres die met het energieke Wild Dances het Eurovisiesongfestival van 2004 kon winnen.

Ieder zijn oorlogsverhaal

Toch had elke aanwezige ook zijn tristesse, zijn eigen oorlogsverhaal. Ook door afwezig te zijn. Ontwerper Nikolay Palonyi heeft zijn merk Sumish hangen op de tweede verdieping. Maar dat kan hij alleen zien via doorgestuurde foto’s. Oekraïense mannen tussen 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten om opgeroepen te kunnen worden door het leger.

Anastasiia Berlizeva, een 17-jarig meisje uit de stad Ternopil, is er wel. Maar ook zij tekende present met meer bagage dan alleen de koffers waarmee ze op 23 februari, een dag voor de Russische inval, het allerlaatste vliegtuig naar Milaan nam. Na een omzwerving via Parijs kwam ze met haar mama terecht in Londen, waar ze nu tijdelijk woont.

“Ik heb mijn collectie uitgetekend op een hotelkamer in Parijs”, zegt Anastasiia, die lessen volgde aan de Lviv Fashion School en inmiddels drie collecties uitgebracht heeft. “Ik tekende, keek naar het nieuws over de oorlog op televisie, begon te huilen, en tekende opnieuw.” Het resultaat, “maar met veel liefde”, ligt hier nu in Antwerpen.

Rina Rox. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Hoop die opnieuw leeft

Ook bij Rina Rox, een 33-jarige modeontwerpster annex schilderes uit Kyiv, heeft de oorlog sporen nagelaten. Haar kledinglijn bestaat vooral uit de kleuren groen en chocoladebruin. Groen als symbool voor de lente die de Russen van haar afgepakt hebben. De chocoladekleur symboliseert de herfst en de hoop die opnieuw leeft na de recente militaire successen.

“Toen ik op dag drie van de oorlog op straat liep om eten te zoeken, wandelde een vrouw voorbij met make-up en hoge hakken. Het was een beeld dat ik niet verwacht had, maar ik besefte wel dat ik moest blijven ontwerpen. Vandaag heb ik een lijn uitgebracht met kledingstukken die je kunt omvormen in verschillende outfits, en die je kunt opplooien in een kleine rugzak. Voor wie snel moet vertrekken.”

Alle kledingstukken komen recht uit Oekraïne, ingeladen in een vrachtwagen en tot hier gereden door Roustam Kharisov, een beer van een vent uit Lviv. Ook hij heeft zijn oorlogsverhaal. Als vrijwilliger levert hij levensmiddelen aan het Oekraïense leger. Denk brood dat extra lang houdbaar is voor de elitetroepen die operaties uitvoeren achter de vijandelijke linies.

Hij was in Charkov toen het grote tegenoffensief begon, in de fel geplaagde stad Kramatorsk en recent nog in Bakhmut, het brandpunt van de frontlijn in de oostelijke provincie Donetsk. “Of ik soms bang ben?”, kaatst hij de vraag terug als hij vertelt dat hij de raketten over zijn hoofd heeft zien vliegen. “Waarom zou ik? Je kunt maar één keer sterven.”

De Kyiv Pop Up Store is een samenwerking tussen het Antwerp Fashion Weekend en de St. Andrews Charity Foundation van voormalig Oekraïens topmodel Liliya Watson (39), die momenteel in Antwerpen woont. “Een klein land als België heeft ons een nieuwe thuis gegeven. Nu is het aan ons om onze cultuur, mode, creativiteit en smaak met jullie te delen.”

Het Antwerp Fashion Weekend loopt nog een heel weekend. De Kyiv Pop Up Store is open tot 22 oktober.

Ruslana. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Ruslana: "Blijf evenementen als deze organiseren"

Zangeres Ruslana, winnares van het Eurovisiesongfestival 2004, kwam donderdag rechtstreeks van Oekraïne. Daar houdt ze zich sinds de grootschalige inval van Rusland vooral bezig met vrijwilligerswerk. “Om veiligheidsredenen geef ik mijn locatie liever niet vrij”, zegt ze. “Meestal zijn we voortdurend in beweging. Ik onderhoud contacten met het leger, met mensen die verplicht geweest zijn om hun woonst te verlaten en zorg voor hulp. Van levensmiddelen tot kogelvrije vesten.” 

Met haar optreden in Antwerpen wil ze de artistieke en creatieve Oekraïners hier een hart onder de riem steken. “Kom samen en blijf evenementen zoals deze organiseren. Ook al heeft Poetin ook jullie ontzettend veel pijn gedaan.” Tijdens haar aanwezigheid toonde ze een fotogalerij met beelden van de oorlog in Oekraïne. “België is internationaal een belangrijk politiek centrum. Ik moet de oorlog in mijn thuisland hier tonen.”

De afgelopen maanden was Ruslana ook al in de VS, Nederland, Turkije, Litouwen, Polen en Duitsland. “Ik krijg uitnodigingen uit alle hoeken van de wereld, maar ik verlaat Oekraïne alleen als ik het gevoel heb dat ik mensen of politieke leiders kan overtuigen om ons land nog meer te steunen. Of als ik invloed kan hebben op het sanctiebeleid tegen Rusland.” (grvr)

Nico Volckeryck aan stad Antwerpen: “Verbreek banden met Sint-Petersburg”

In zijn speech op de opening van de Kyiv Pop Up Store gaf Nico Volckeryck, regiodirecteur van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) en voorzitter van Antwerp Retail Promotion vzw, een sneer naar het Antwerpse stadsbestuur. Hij vond het niet kunnen dat de stad nog altijd verzusterd is met de Russische stad Sint-Petersburg. 

“Ik schaam me vanavond om Antwerpenaar te zijn”, zei Volckeryck. “Ik hoor premier Alexander De Croo (Open Vld) zwaar uithalen naar de ‘Russische agressie en de oorlogsmisdaden’ in Oekraïne. En tegelijk verzustert onze stad rustig voort met Sint-Petersburg.” Hij pleitte voor een verzustering met de Oekraïense havenstad Odessa. “In Oekraïne hebben we geen enkele band. Laten we daar zo snel mogelijk werk van maken.”

Het is niet de eerste keer dat het Antwerpse stadsbestuur kritiek krijgt op de band met Sint-Petersburg. In februari, net na de Russische inval, drong Jong CD&V Antwerpen aan om de zusterband met de stad te schorsen of te verbreken. Verbreken deed de stad Antwerpen niet, maar er werd wel beslist om alle lopende projecten én het memorandum van overeenstemming onmiddellijk te schorsen. Er volgde ook een verbod voor schepen onder de Russische vlag om aan te meren tijdens de Tall Ships Races van afgelopen zomer. (grvr)

www.antwerpfashionweekend.com

Aangeboden door onze partners