© RTV

Dienst Anesthesie Imeldaziekenhuis wil uitstoot van hun werking nog meer verminderen: “Ecologische voetafdruk al met meer dan 90% verkleind”

Bonheiden -

Het Imeldaziekenhuis probeert haar ecologische voetafdruk te verkleinen en neemt nu extra stappen met de dienst Anesthesie door schadelijke dampen en gassen te stoppen en het verbruik van de andere dampen tot een minimum beperken.

Erik Van Eycken

“Milieu en ecologie worden steeds belangrijker. Daar is ook de dienst Anesthesie van het Imeldaziekenhuis zich maar al te goed bewust van. De stoffen die gebruikt worden om mensen in slaap te brengen en te houden, zorgen voor een hoge uitstoot van broeikasgassen in de omgeving”, klinkt het bij het ziekenhuis. “Gelukkig heeft het Imeldaziekenhuis enkele jaren geleden een actieplan opgesteld dat nu zijn vruchten afwerpt. Dankzij dit actieplan heeft onze dienst Anesthesie de ecologische voetafdruk verkleind met maar liefst 90%”, vertelt hoofdarts dr. Philip Rijkers.

Dr. Guy Schols is medisch diensthoofd Anesthesie van het Imeldaziekenhuis. ©  Imeldaziekenhuis

Verschillende studies hebben aangetoond dat de ecologische voetafdruk van de gezondheidszorg heel groot is. In de Westerse wereld zou de gezondheidszorg tot 5% van de totale ecologische voetafdruk innemen, aldus het ziekenhuis. “Binnen de gezondheidszorg is algemene anesthesie in belangrijke mate medeverantwoordelijk voor deze voetafdruk door de hoge uitstoot van broeikasgassen voor en tijdens ingrepen. Denk hierbij aan lachgas, desflurane en sevoflurane gassen. We bevinden ons in een mooie groene omgeving die we intact willen houden, we doen er dan ook alles aan om duurzaam te werken”, zegt hoofdarts Philip Rijkers.

Uitstoot verminderen

De dienst Anesthesie van het Imeldaziekenhuis besloot na te gaan hoe ze de uitstoot van hun werking kon verminderen. “Om de voetafdruk te verkleinen, moest onze dienst, waar mogelijk, het verbruik van de meest schadelijke dampen en gassen stoppen en het verbruik van de andere dampen tot een minimum beperken. Daarom stelden we in 2018 een plan op dat sindsdien in verschillende fasen werd uitgevoerd”, vertelt dr. Guy Schols, medisch diensthoofd Anesthesie. “In de eerste fase, in 2019, werd het gebruik van lachgas als middel om mensen in slaap te brengen volledig gestopt. In de periode van 2019-2020 werden er als tweede fase een aantal nieuwe en zeer efficiënte high-end anesthesietoestellen geïnstalleerd.”

Enkele absolute getallen: In 2018 was de voetafdruk van de inhalatie-anesthetica in het Imeldaziekenhuis een CO₂ equivalent van 1.720.370 kg. Hiervan was 1.248.739 kg CO2e afkomstig van desflurane en 445.200 kg CO2e van lachgas. Over het volledige jaar 2021 bedroeg de voetafdruk nog 224.920 kg CO2e. Er werd totaal geen lachgas meer gebruikt sinds 2019 en het merendeel van het CO₂ equivalent was afkomstig van desflurane met 168.030 kg CO2e.

Vermindering van 160 personen

In 2022 werd het gebruik van desflurane dan volledig gestopt en zal het totale CO2e over het hele jaar minder dan 100.000 kg bedragen. “Dit betekent dat wij erin geslaagd zijn om tussen 2018 en 2022 de ecologische voetafdruk van de dienst Anesthesie te verminderen met 1.600.000 kg CO2-equivalent. De gemiddelde voetafdruk van een persoon in de Westerse wereld bedraagt ongeveer 10.000 kg per jaar bedraagt. Dit wil dus zeggen dat wij dankzij onze aangepaste werking zorgen voor een vermindering van de CO₂ voetafdruk van 160 personen”, verduidelijkt dr. Guy Schols.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio