Voorzitter Bart Wuyts van Mirho met Bea Van Bergen en Joeri Van Gils, die samen het directieteam vormen. © rr

Nieuwe scholengemeenschap Mirho neemt eerste mijlpaal: “Samenwerking is nodig”

Hoogstraten -

De nieuwe Hoogstraatse scholengemeenschap Mirho is officieel bekrachtigd. De algemene vergaderingen van drie vzw’s hebben samen met een notaris de overeenkomst voor de fusie afgerond.

Ronny van den Ackerveken

De nieuwe vzw Mirho bundelt twee kinderdagverblijven, twee internaten, vier basisscholen en vier secundaire scholen. Samen zijn die goed voor 5.300 kinderen en een 900-tal personeelsleden. “Het was een complexe operatie”, zegt Mirho-voorzitter Bart Wuyts. “De vzw’s van Vito en Spijker zijn in de vzw Kobaho (Katholiek onderwijs bisdom Antwerpen afdeling Hoogstraten) ondergebracht. Hiermee is een stuk geschiedenis geschreven, want Spijker en Klein Seminarie vormden bijna tweehonderd jaar een eigen entiteit. Voor kwaliteitsvol onderwijs in de toekomst was deze samenwerking nodig. Nu er zo veel aan het gebeuren is in de onderwijswereld kun je beter de krachten bundelen.”

“De eerste mijlpaal is genomen, maar nu gaat het eigenlijk pas echt beginnen. Om een gemeenschappelijke cultuur te vormen is nog tijd nodig. Voor het studieaanbod moeten we op termijn een oefening doen. Nu ligt dat nog gevoelig. Een belangrijk punt is dat expertise al is samengebracht. Dat kan bijvoorbeeld gaan om subsidies voor een nieuwe school waar niet elk bestuur even goed van op de hoogte is.”

Bart Wuyts zet zijn handtekening onder de overeenkomst voor de fusie. © rr

Elkaar leren kennen

Mirho betekent in het Esperanto ‘verwondering’, met de h van Hoogstraten als toevoeging. Bea Van Bergen en Joeri Van Gils vormen het directieteam. “Elke leerkracht is nog heel gebonden aan zijn of haar school”, vertelt Bea Van Bergen. “Gaandeweg moet iedereen elkaar leren kennen. Het lerarentekort is ook voor ons een uitdaging. We hebben een gemeenschappelijke sollicitatietool, zo komen de gegevens van de sollicitant rechtstreeks bij alle scholen terecht. De bedoeling is ook om het studieaanbod op een gezamenlijke manier naar buiten te brengen. Blinde vlekken kunnen nog weggewerkt worden. Zo is vanuit het stadsbestuur van Hoogstraten de vraag gekomen voor onthaalonderwijs voor anderstaligen.”

 

www.mirho.be

In het logo van Mirho herken je de kerktoren van Hoogstraten. © rr

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio