Binnen de minuut geprikt: al 132.000 mensen kregen herfstbooster in Antwerp Expo

Als een Zwitsers horloge. Met die woorden is efficiëntie van het Antwerpse vaccinatiecentrum Vaccovid het beste te beschrijven. Hoewel er voor de herfstbooster tegen corona iets minder mensen komen opdagen dan bij de vorige campagnes, ontving het centrum op de drukste dagen zonder problemen 15.000 mensen. In totaal werden er bij Antwerp Expo zo’n 132.000 spuitjes gezet. Ook in Geel en Mechelen draait de campagne stilaan op volle toeren.

David Van Turnhout

Wie in Antwerpen of de randgemeenten woont en zich voor een vierde keer heeft laten vaccineren, zal het niet ontkennen: een bezoek aan Vaccovid in Antwerp Expo gaat razendsnel. Geen gedoe met oproepingsbrieven, QR-codes of mails die je niet meer terugvindt. Het enige wat je nodig hebt, is je identiteitskaart. En een mondmasker, dat bijna niemand nog bij zich heeft. Gelukkig staan aan de inkom al enkele vrijwilligers die er aan elke bezoeker eentje uitdelen.

Aan diezelfde inkom zoeken we iemand van wie we het vaccinatieproces mogen timen. Om 14.57u ontmoeten we Julie. Zij heeft geen seconde getwijfeld om een vierde prik te komen halen. “Iedereen in mijn omgeving laat zich opnieuw vaccineren. Vorige keer had ik wel wat bijwerkingen en heb ik me even slecht gevoeld, maar dan is dat maar zo”, zegt ze. “Ik heb me voorbereid op een dagje Dafalgan.”

We volgen haar richting aanmeldpunt. Daar leest iemand haar identiteitskaart in en voor we het goed en wel beseffen zit ze met de arm bloot op een krukje. Rond 14.58u zet een vrijwilliger het spuitje en om 15u stipt neemt ze plaats in de wachtzaal. Meer dan drie minuten en een korte wachttijd achteraf volstaan dus om weer enkele maanden beschermd te zijn.

Na drie minuten is de klus al geklaard en neemt Julie plaats in de wachtzaal. ©  Jan Van der Perre

Mooie opkomst

Dat het proces in Antwerpen goed verloopt, blijkt ook uit de cijfers. “Op piekdagen prikten we zo’n 15.000 patiënten in één dag. Op andere dagen zijn dat er 8.000”, weet coördinator Jan Stroobants. “Hoewel de opkomst lager ligt dan bij vorige campagnes, zien we toch dat zo’n 50% van de uitgenodigde vijftigplussers om een vierde prik komt. Bij de lagere leeftijdscategorieën ligt dat rond de 20%.”

Volgende week verhuist het vaccinatiecentrum nog voor één week naar Kinepolis aan de Noorderlaan en daarna zijn Stabroek (10 oktober), Wommelgem (11 oktober) en Schoten (13 oktober) aan de beurt. “Door nog één week de grote massa te vaccineren en daarna naar de rand te trekken, hopen we de vaccinatiegraad nog op te trekken”, zegt Stroobants.

Spoedarts Jan Stroobants. “Op piekdagen prikten we zo’n 15.000 patiënten in één dag.” ©  Jan Van der Perre

Ook in Geel zijn ze tevreden over de opkomst, ook al start de massavaccinatie daar pas op 30 september. “In tegenstelling tot de 94% van vorige campagnes, laat nu toch 60% van de bevolking zich vaccineren”, bevestigt Pascal Kwanten van vaccinatiecentrum Zuiderkempen. “Het percentage ligt lager omdat velen teleurgesteld zijn in het vaccin. Ze redeneren dat alle inspanningen niet geholpen hebben om het virus te verslaan. Maar ook deze vierde prik heeft wel degelijk zin. Het vermindert het aantal complicaties aanzienlijk, waardoor er minder last op de schouders van de zorg komt te liggen.”

In Mechelen worden dagelijks zo’n 1.800 mensen geprikt tegen corona. “Maar we kunnen makkelijk 2.000 aan”, zegt verantwoordelijke Katleen Willemen. “We zien bij ons dat 80% van de uitgenodigden effectief komt opdagen, ook wie zijn afspraak niet nog eens bevestigd heeft. In Mechelen is intussen iets meer dan 15% van de 18 tot 64-jarigen voor een vierde keer gevaccineerd. Voor de 65-plussers is dat 68,6%. In Turnhout is dat respectievelijk 12 en 61%.

Vrijwilliger Lia. ©  Jan Van der Perre

De vrijwilligers: “Mijn vertrouwen in de samenleving is hersteld”

 

Lia werkt als vrijwilliger bij Vaccovid in Antwerpen. “Het is leuk om mensen te kunnen helpen en tegelijk is het ook een heel sociale bezigheid. Ik heb er veel nieuwe kennissen aan overgehouden.” Ze is enthousiast over het verloop van de verschillende campagnes, want ook de vorige keren was ze er al bij. “Dat we hier 15.000 mensen per dag kunnen vaccineren, zonder conflicten of grote problemen, herstelt mijn vertrouwen in de samenleving."

Thomas zit in zijn tweede jaar verpleegkunde aan de KDG-hogeschool in Antwerpen. Hij zou zich later graag specialiseren in spoedverpleegkunde. Nu bouwt hij alvast zijn ervaring op met het toedienen van vaccins. “Dat mag ik al omdat ik het attest van zorgkundige heb behaald in mijn eerste jaar”, vertelt hij. “Voor ik op spoed aan de slag mag, moet ik nog wel drie jaar studeren. Maar hier kan ik alvast mensen helpen, en daar doe ik het voor.”

Vrijwilliger Thomas. ©  Jan Van der Perre

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio