© ATV

ASSISEN. Selahaddin Tankisi is schuldig aan moord: “Intentie om te doden blijkt uit keuze van wapen”

Antwerpen -

Omstreeks 20u30 heeft de Antwerpse assisenjury Selahaddin Tankisi schuldig bevonden aan de moord op Mehmet Özkaraman. Tankisi stak op 6 november 2019 de bevriende kleermaker dood in zijn zaak in de Brederodestraat, met voorbedachten rade dus, oordeelde de jury. Daarmee ging het in tegen de verdediging, die dat betwistte.

Maaike Floor

LEES OOK. Amoureuze kwestie leidde tot dodelijke steekpartij op kleermaker in Brederodestraat

Assisen Antwerpen

 

Beschuldigde: Selahaddin Tankisi (60)
Beschuldiging: moord
Slachtoffer: Mehmet Özkaraman (54)
Plaats: Brederodestraat, Antwerpen
Datum: 6 november 2019

“De intentie om te doden blijkt uit de keuze van het wapen, de intensiteit van de aanval, het aantal snij- en steekwonden en de korte tijdspanne - zeven minuten - waarbinnen de feiten zich hebben afgespeeld. De bewering dat de beschuldigde enkel wilde vechten met het slachtoffer is ongeloofwaardig. Ten laatste een uur voor de feiten heeft hij de beslissing genomen om Mehmet te doden. Hieruit blijkt duidelijk de voorbedachtheid”, motiveerde de jury.

Vlak voor de jury in beraad ging, zorgde Selahaddin Tankisi nog voor opschudding in de zaal omdat hij in zijn laatste woord een scheldtirade afstak en alle schuld op Nuray afschoof. Dat deed hij nadat zijn advocaat ruim twee uur vol overgave gepleit had dat hij ondertussen heel goed besefte dat hij de schuld draagt voor Mehmets dood. “Nuray is de enige schuldige voor Mehmets dood en niemand anders”, raasde hij. “Maar ik ben op mijn leeftijd wel een slecht voorbeeld geweest. Ik schaam mij een beetje.”

Nuray was de (ex-)vriendin van de kleermaker op wie hij verliefd was geworden en die hij op een nacht de schrik van haar leven bezorgde door ineens naakt voor haar te staan. “Ze had mij verteld dat Mehmet haar verkracht had, ik was daar echt slecht van. Mehmet heeft haar in mijn armen gedreven. Hij zei ook: wie mijn vrouw eten geeft, mag ermee slapen.” Daarna volgde nog een heel verhaal, tot hij afsloot met: ‘dat is het’. Niet echt het laatste woord waarop zijn advocaten hadden gehoopt. Dimitri de Béco had de jury er net van proberen te overtuigen dat zijn cliënt de kleermaker niet wilde doden. “Lees alle berichten maar na: Nuray wil hem laten afdreigen met opnames, ze betaalt zijn geld niet terug, in zijn hoofd is het opgezet spel. Maar hij ging niet naar Mehmet om hem te doden.”

LEES OOK. Vrouw van doodgestoken kleermaker getuigt over naaktscène achter winkel en geleende geld: “Ik heb Selahaddin Tankisi niet afgeperst”

Dimitri de Béco was het niet eens met het beeld van de jaloerse, afgunstige vriend dat de advocaten van de burgerlijke partij van zijn cliënt hadden geschetst. “Selahaddin wilde vrouwen omdat Mehmet vrouwen had? Nee, het is veel complexer dan dat. We mogen hem niet zwarter maken dan hij is. Hij is een eenzaat, hij verschuilt zich achter zijn diabetes om het falen in zijn leven te verantwoorden. Hij was kwaad, hij uit bedreigingen, maar hij wist niet goed wat hij die 6e november 2019 ging doen. Selahaddin Tankisi wilde niet meer vernederd worden, zelfs al dacht hij dat de kans groot was dat hij zelf zou sterven. Het was geen gelijke strijd, want mijn cliënt had een mes, maar er ontstond wel een gevecht. Als hij het plan had om te doden, had hij geen 7 minuten en 45 steken nodig gehad. Het is binnen helemaal fout gelopen.” De jury volgde hem daar dus niet in.

Eerder op de dag had Walter Damen namens de familie van het slachtoffer gepleit dat Kleermaker Mehmet Özkaraman is vermoord omdat zijn vriend Selahaddin Tankisi jaloers was op diens leven. “U bent beginnen stoken tussen zijn twee vrouwen omdat u er eentje wilde wegpikken. U wou zijn leven, daarom hebt u het letterlijk genomen. U had zijn dood op voorhand gepland, maar zelfs als u het pas in de winkel beslist hebt, dan nog is er sprake van moord.”

LEES OOK. Advocaten vragen jury om Tankisi schuldig te verklaren aan moord: “Hij kon het niet verkroppen dat Mehmet wél succes had bij de vrouwen”

Niet wilde Westen

Advocaat-generaal Mario Wijns vroeg de jury ook om Selahaddin Tankisi schuldig te verklaren aan moord. “Het is hier niet het wilde Westen. Iedereen heeft het recht om te leven in een veilige maatschappij. Er is moeilijk een touw vast te knopen aan de verklaringen van Selahaddin Tankisi, Maar laat uw kop niet zot maken. Uit niks blijkt dat er in dit dossier sprake was van afpersing. Selahaddin Tankisi had al doodsbedreigingen geuit en hij stond het slachtoffer naar het leven. Hij nam bewust een dolk mee en voerde zijn plan uit. Bij elke steek bracht hij Mehmet dichter bij de dood. Hij bleef genadeloos steken tot Mehmet neerzeeg.”

Vrijdag volgen de pleidooien en het beraad over de strafmaat. Selahaddin Tankisi riskeert levenslange opsluiting.

LEES OOK. Selahaddin Tankisi steekt tirade af in laatste woord: “Nuray is de enige schuldige voor Mehmets dood en niemand anders”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio