Magali Janssens van Thuisverpleging De Lelie met hondje en mascotte Lily bij de ingang van Den Helm, vooraan in de Paalstraat. “Die hoef je echt niet op te zetten voor een bezoek. We hebben stilaan alles netjes gerenoveerd.”© JAA

Thuisverpleging De Lelie blaast zieltogende winkelgalerij Den Helm nieuw leven in

Schoten/Schilde -

Thuisverpleging De Lelie pakt het net iets anders dan andere organisaties in de sector. Neem nu het zomerfeest waarop stichters en coördinatoren Magali Janssens en Annick Boeve ruim honderd patiënten trakteerden in het Sint-Cordula Instituut. De twee vrolijke dames kozen Den Helm uit als opvallende locatie voor hun hoofdkwartier. Ze hebben de wat vergeten oude winkelgalerij in de Schotense Paalstraat helemaal zelf gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen.

Jan Auman

“Het werd een zalige namiddag waarop onze verpleegkundigen en de vaak hoogbejaarde dames en heren waar ze soms dagelijks aan huis komen, samen genoten in een ongedwongen sfeer. Familieleden voerden de gasten naar de feestlocatie. Voor wie er alleen voor staat, zochten we zelf een vervoeroplossing. Op het menu stonden wafels en koffie. Het was eigenlijk een thé dansant. Nancy Randall zong en de dansvloer is niet leeg gebleven”, doet Magali Janssens (36) verslag van een mooie namiddag.

Verpleegkunidgen en hun patiënten maakten het gezellig op het zomerfeest van De Lelie. © JAA

Schilde en Schoten

De Lelie geeft ook met Kerstmis een groot feest voor al haar patiënten. “Ook dat bieden we gratis aan. Het is maar één van de vele facetten die onze aanpak atypisch en persoonlijker maakt dan die van grote thuisverplegingsdiensten. Wij zweren bij een persoonlijke band met onze patiënten. Wie op ons beroep doet, krijgt bijvoorbeeld niet telkens een andere verpleegkundige over de vloer. Onze medewerkers zijn vlot, jong en dynamisch, maar ook warm, empathisch en geduldig”, verduidelijkt Magali.

De Lelie bestaat nu vijf jaar en het team van tien verpleegkundigen komt intussen aan huis bij tweehonderd zorgbehoevende patiënten in Schilde en Schoten. Ze staan onder meer in voor hygiënische zorgen, inspuitingen, wondzorg, opvolging van medicatie en palliatieve zorg.

De gangen van Den Helm zien er stuk properder en fleuriger uit sinds De Lelie er is neergestreken. © JAA

Den Helm

Magali Janssens neemt vooral de Schotense patiënten ter harte. Haar medevennoot Annick Boeve (40) zorgt ervoor dat de hulpbehoevenden in Schilde niks tekortkomen. De twee namen zopas de nieuwe hoofdzetel van De Lelie in gebruik en kozen daarvoor een minder voor de hand liggende, zelfs wat vergeten plek: Den Helm. Dat is een relict van de lokale middenstand, vooraan in de Paalstraat. Schoten wilde hiermee in de jaren zeventig aanpikken bij de toen heersende trend van de overdekte winkelgalerijen. Maar de laatste jaren verloren de dertien winkelpanden hun aantrekkingskracht. De meeste staan trouwens al jaren leeg.

“Wij zagen onze kans en hebben meteen vijf panden aangekocht, ondanks aanvankelijke tegenkanting van de gemeente. Daar vonden ze ons niet passen in een winkelgalerij. Bizar want we wilden Den Helm net van de jarnelange leegstand redden. De toelating kwam er gelukkig toch en we zijn nu al enkele maanden bezig met onze panden volledig te renoveren en het geheel een wat fleuriger uitzicht te geven”, gidst Magali ons door de opgefriste gangen.

“Centraal komt onze eigen uitvalsbasis. Een warme plek met een open deur waar geen drempel meer is, letterlijk en figuurlijk. Je kan gewoon binnenlopen en uitleggen waarmee we jou zouden kunnen helpen. Te veel oudere mensen vinden nog steeds niet de weg naar aangepaste zorg. We hopen daar met deze opvallende locatie en uitstraling verandering in te brengen.”

De ingang van Den Helm, de galerij die naast de bekende schoenlapper Taloni gevestigd is. © JAA

Paramedisch centrum

Beneden komt een opleidingscentrum en vergaderruimte met lounge voor de verpleegkundigen van De Lelie. “We doen alles zelf, maar krijgen gelukkig ook veel steun van mijn echtgenoot Mitch”, vertelt Magali. “In de galerij komen naast het onthaal nog twee flexibele werk plekken waarvan er reeds eentje gebruiksklaar is. Andere paramedici die zich samen met ons willen inzetten voor de gezondheid van onze medemensen kunnen ze huren. We willen vooral inzetten op preventie. Voedingscoaches, darmtherapeuten, gewone coaches, psychologen enz. Ze zijn welkom! Van een bezoek aan Den Helm zal je beter worden. Daar gaan we alles aan doen.” (jaa)

Thuisverpleging De Lelie, info@thuisverpleging-delelie – 0470 62 12 76 - Thuisverpleging De Lelie (thuisverpleging-delelie.be)

De twee stichters en coördinatoren van De Lelie, die ook zelf nog mee thuisverleging doen: Annick Boeve (l) en Magali Janssens (r). © JAA

Het team van De Lelie zoals wel vaker in een vrolijke bui. © JAA

 © JAA

Eén van de nejtes ingerichte praktijkruimten die De Lelie verhuurt in Den Helm. © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio