De Achterstraat aan De Vleugel waar ook veel fietsers komen.  ©  kma

Vijf nieuwe fietsstraten in en rond Achterstraat in Sint-Antonius

Zoersel -

Vanaf maandag 3 oktober worden de Achterstraat (deels) in Sint-Antonius en vier aanpalende straten (het Smeestraatje, de Processieweg, de Begijnenstraat en Ter Beuken) ingericht als fietsstraat.

De leerlingen van basisscholen Beuk & Noot en Antoniusschool hebben die dag geen les. Het ideale moment om de belijning en de verkeersborden voor de fietsstraten te plaatsen.

“Er was de laatste jaren een duidelijke vraag naar maatregelen voor meer verkeersveiligheid in deze omgeving”, vertelt schepen voor mobiliteit, Marc De Cordt (Groen). “Door de aanwezige handelaars was het afsluiten van de Achterstraat voor doorgaand verkeer of het invoeren van een gedeeltelijke enkelrichting geen optie. Daarom werd gekozen voor fietsstraten.”

In de Achterstraat gaat het om de strook vanaf het kruispunt Ter Beuken-Begijnenstraat tot aan de Klaprooslaan. Voorts gaat het om het Smeestraatje, de Processieweg, Begijnenstraat en Ter Beuken, vanaf de Achterstraat tot aan de schoolpoort van Beuk & Noot.

De regels van een fietsstraat. ©  kma

Deze ingrepen moeten de verkeersveiligheid voor fietsers aanzienlijk verhogen. “Ook voor voetgangers betekent een verkeersluwe omgeving trouwens een meerwaarde”, vervolgt de schepen.

In een fietsstraat komt de fietser op de eerste plaats. Dit betekent dat fietsers de helft van de rijbaan mogen innemen en dat motorvoertuigen niet mogen inhalen. Die laatsten moeten zich bovendien houden aan een maximumsnelheid van 30 km/uur, ook al ligt de straat niet binnen een zone 30. Extra signalisatieborden en pictogrammen op de weg zullen hier duidelijk de aandacht op vestigen, zodat automobilisten weten dat ze zich in een fietsstraat bevinden.

Als het weer het toelaat, worden deze vijf fietsstraten maandag 3 oktober ingericht. Indien nodig zal de aannemer er dinsdag 4 oktober nog de laatste hand aan leggen. Bij slecht weer zullen de werken worden uitgesteld.

Tijdens de uitvoering van de werken geldt er bovendien een stilstaan- en parkeerverbod in de Achterstraat, meer bepaald tussen het kruispunt met Ter Beuken-Begijnenstraat en dat met de Klaprooslaan.

 kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio